Ondernemers willen stoffeerdersvak weer op de kaart zetten

HOOGEVEEN/MEPPEL - Of je nou handmatig oude meubels herstoffeert, nieuwe kantoormeubelen in serieproductie maakt of industrieel herstoffeert: stoffeerbedrijven in Zuid-Drenthe en de kop van Overijssel zitten te schreeuwen om jonge stoffeerders.
Maar jongeren kiezen nauwelijks voor het vak van stoffeerder. Onbekend maakt onbemind lijkt hier het geval.

Bedrijven slaan de handen ineen

Vepa Project Furniture in Hoogeveen, de ambachtelijke meubelstoffeerderij van Bertus ten Caat, en Joustra Herstoffering In Meppel hebben samen met het Werkplein van de gemeente Hoogeveen de handen ineen geslagen om het vak van stoffeerder op de kaart te zetten.
"Het begint bij vmbo-scholen en mbo-opleidingen. Niet alleen bij leerlingen maar ook bij docenten is het vak onbekend", concludeert Josee Bakker van Werkplein. "De drie bedrijven gaan de boer op naar scholen in de omgeving om het vak te promoten maar leraren en leerlingen kunnen ook een kijkje in de keuken gaan nemen bij de bedrijven." Het Deltion College in Zwolle heeft een opleiding tot meubelstofferder, volgens Bakker volgden het afgelopen jaar nog geen tien leerlingen deze opleiding.

Roulerende stage bij alle bedrijven

Inge Wiekema van Vepa: "Als een leerling het stoffeerdersvak leuk vindt, dan moeten we het vooral niet op de traditionele deeltijdopleiding-manier aanpakken. Dus geen leerling die voor een heel jaar een werk-leer opleiding bij één bedrijf doorloopt, maar hem om de paar maanden laten wisselen van bedrijf naar bedrijf."
Henry Joustra: "In de kern is het vak overal hetzelfde, maar er zijn grote verschillen tussen handmatig stofferen en industrieel stofferen. Door bij alle bedrijven stage te lopen kun je alle vaardigheden onder de knie krijgen of uitzoeken waar je wel of niet goed in bent."

Je hebt altijd werk

Bertus ten Caat is de initiatiefnemer van de samenwerking tussen de bedrijven en Werkplein. Hij heeft alvast een goed argument om voor het stoffeerdersvak te kiezen: "Als blijkt dat je goed bent is er altijd werk, zelfs een heel leven lang." Joustra vult aan: "En het mooie is, je ziet altijd meteen het resultaat van je werk want handmatig of industrieel: aan het eind van je klus staat er een bank of een stoel."
In het najaar moeten de eerste vmbo-en mbo-leerlingen een kijkje in de keuken gaan nemen.

Statushouders

Josee Bakker wil behalve leerlingen interesseren voor het vak ook op zoek naar vakmensen onder statushouders. Vaak zitten onder deze mensen vaklui die in het land waaruit ze zijn gevlucht een ambacht hadden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl