Kerk van het Vliegend Spaghettimonster in hoger beroep: 'Vergiet is een heilig hoofddeksel'

De Pastafari willen met hun heilige hoofddeksel op de foto (Rechten: Marjan Buring)
De Pastafari willen met hun heilige hoofddeksel op de foto (Rechten: Marjan Buring)
EMMEN/GRONINGEN - De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat Pastafari geen vergiet op hun hoofd mogen dragen op de foto voor hun id-kaart.
"Wij denken dat er grond is voor hoger beroep. Bij elke andere religie wordt het al dan niet altijd dragen van het heilige hoofddeksel niet streng getoetst", aldus de Kerk. "Bij onze religie wordt dit juist extreem streng getoetst en is het aan extreem strenge voorwaarden verbonden."

Individueel geval

Volgens de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag alleen in dit individuele geval het vergiet niet gedragen worden op de pasfoto. "Dirk Jan Dijkstra, de eiser in de zaak, heeft aangegeven het vergiet af en toe af te doen, wanneer dit om sociale of economische reden nodig is. Bijvoorbeeld als iemand aanstoot neemt aan het vergiet."
De Kerk adviseert Pastafari daarom bij de aanvraag van het id-bewijs in te vullen dat het vergiet altijd gedragen wordt. "De uitzondering op de wet is gewoon van toepassing, mits je het vergiet altijd draagt." Die uitzondering is van toepassing op levensbeschouwelijke stromingen. "De rechter vindt dat wij dat zijn. Dat is nu erkend", zegt Dirk Jan Dijkstra.

'Vergiet is een heilig hoofddeksel'

De rechter concludeerde dat Dirk Jan Dijkstra aangaf dat de religie het dragen van het vergiet niet voorschrijft. Dat klopt niet volgens de Kerk. "Tijdens de zitting hebben we ons juist zoveel mogelijk ingespannen om aan te geven dat in onze heilige boeken wél staat dat een vergiet een heilig hoofddeksel is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl