NAM lijkt oliewinning in Schoonebeek te kunnen hervatten

De leiding bij de Schoonebeek (Rechten: Archief RTV Drenthe)
De leiding bij de Schoonebeek (Rechten: Archief RTV Drenthe)
SCHOONEBEEK - Als de vernieuwde leiding van aardoliemaatschappij NAM goedgekeurd wordt, kan er vanaf volgende week weer afvalwater vanuit Schoonebeek naar Twentse putten gepompt worden.
Dat meldt
. De leiding wordt gebruikt om afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek te transporteren naar lege gasvelden in Twente.

NAM heeft vertrouwen in leiding

De Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is verantwoordelijk voor de controle van de nieuwe leiding tussen Schoonebeek en Rossum, in de gemeente Dinkelland.
"Wij schatten de kans op 99 procent dat die leiding technisch klopt", zegt woordvoerder Kirsten Smit van de NAM. "Op dit moment leggen wij de laatste hand aan die leiding, zodat we de olieproductie volgende week weer aan kunnen zetten."

Lekkage

In april vorig jaar begon de leiding te lekken. Dat veroorzaakte een grote plas verontreinigd water op een stuk land in de omgeving van Hardenberg. Vervolgens legde de NAM de oliewinning in Schoonebeek stil.
Lees meer: NAM legt oliewinning bij Schoonebeek stil na lekkage
Het bedrijf heeft onderzoek gedaan naar alternatieven. Onderzoeksbureau Royal Haskoning concludeerde eind juni in een tussenrapport dat doorgaan met afvalwaterinjectie de meest milieuvriendelijke en goedkoopste oplossing is. Wel moesten er alternatieve locaties aangewezen worden.
Lees meer: 'Afvalwaterinjectie in bodem is beste optie voor NAM'
Protest
In Overijssel wil GroenLinks het gebruik van de vernieuwde leiding voorkomen. "Wij vinden dat de provincie bezwaar moet maken", zegt Robert Jansen. "We moeten uit alle macht proberen dit te voorkomen. Schoon drinkwater in de natuur moet behouden blijven."

'Kritiek is onterecht'

Kirsten Smit van de Nam vindt die kritiek onterecht: "Mensen maken zich zorgen en die zorgen zijn ook bij ons bekend. Ze kunnen zich daarom bij ons melden in Assen, zodat wij met hen in gesprek kunnen gaan en kunnen laten zien dat het niet zo erg is als ze denken."