800 jaar veldslagen: oude Drentse 'littekens' worden in kaart gebracht

COEVORDEN - Bijna 500 jaar geleden werd bij het kasteel in Coevorden hevig gevochten. En nu, zo'n vijf eeuwen later, zijn er nog steeds sporen te vinden in het landschap die aan deze bloedige strijd herinneren.
Onder de projectnaam 'Littekens in het landschap' worden deze sporen, maar ook sporen van andere veldslagen uit de Drentse geschiedenis, door de Bond Heemschut in kaart gebracht.
De zogenoemde littekens laten plekken zien waar vroeger een strijd is geleverd. Zo zijn in Coevorden bijvoorbeeld verhogingen te zien in het landschap en in grachten.

In kaart brengen

De sporen zijn eerder in kaart gebracht, maar nog nooit volledig. "We willen nu in een keer alle veldslagen in Drenthe, die plaatsvonden tussen 1227 en de Koude Oorlog, in kaart brengen", zegt Theo Wortel van erfgoedvereniging Bond Heemschut. "In deze periode werd er in de provincie veel gevochten."
Naast de erfgoedvereniging zijn ook Het Drentse Landschap en het Drents Archief betrokken bij 'Littekens in het landschap'. De komende tijd worden gesprekken gevoerd met historische verenigingen. Uit die gesprekken moet blijken hoe de informatie verzameld gaat worden.

App

De resultaten worden uiteindelijk gebundeld in een app. "Dus als je ergens staat, krijg je via je telefoon informatie over die plek", legt Wortel uit. Daarnaast komt er een website waar mensen tips kunnen doorgeven.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.