Proef slachtafvalverwerker Noblesse om geuroverlast te stoppen wordt verlengd

WIJSTER - Slachtafvalverwerker Noblesse gaat door met de proef om geuroverlast een halt toe te roepen.
De proef met een biofilter is in april begonnen en zou op 11 augustus stoppen. Noblesse mag van de gemeente Midden-Drenthe nu vier maanden langer doorgaan om te kijken of het biofilter de geuroverlast kan verhelpen.


Bloedlijn en verenlijn
Noblesse heeft twee verwerkingslijnen: de bloedlijn en de verenlijn. De proef is tot dusver gedaan met de verenlijn, waarbij de uitstoot niet op veertig meter hoogte gebeurde via een schoorsteen, maar via de biofilter stroomde. Een biofilter is een grote bak met bacteriën, die de geuren af moeten breken.

Geuroverlast
Volgens directeur van Noblesse, Gradus Meijering werpt de proef zijn vruchten af: "De resultaten zijn goed. Het aantal klachten is afgenomen." Toch veroorzaakt het bedrijf nog geuroverlast, zegt Meijering: "De uitstoot van de bloedlijn gaat nog wel via de schoorsteen, dat veroorzaakt nog een restgeur."

Noblesse gaat daarom de komende maanden kijken of de uitstoot van de bloedlijn ook via het biofilter kan stromen. "We moeten kijken of dat via het huidige biofilter kan of dat we hem moeten uitbreiden", aldus de directeur.

Klachten verminderd
De gemeente Midden-Drenthe is positief over de proef, maar stelt dat de afname van de klachten er niet direct uit af te leiden valt. "Het kan ook zo zijn dat de wind in de richting stond, waar weinig mensen wonen", zegt een woordvoerder. "We hebben de proef verlengd, omdat we niet terug willen naar de oude situatie."

Mijlpaal
Omwonenden uit Drijber en Wijster ervaren sinds 2012, stankoverlast. "Als we de volledige uitstoot via het biofilter krijgen en daarmee de geuroverlast sterk verminderen, is dat een mijlpaal op zich", eindigt Meijering.

Bekijk hieronder een interactieve tijdlijn met de ontwikkelingen rondom Noblesse van de afgelopen jaren: