Mien mooiste plekkie: het Noordsche Veld

PEEST - Drenthe is een prachtige provincie, maar wat is het allermooiste plekje? Tot en met 19 augustus gaan we daarnaar op zoek. Voor Victor Modderkolk is het Noordsche Veld de mooiste plek.
Wat heeft u met deze plek?
"Tien jaar geleden was ik heel fanantiek aan het skeeleren. Ik maakte lange tochten. Mijn ouders woonden in Assen en het was een prima pleisterplaats om even op adem te komen. Zo ook op een dag in juni."

Welke herinnering heeft u aan het Noordsche Veld?
"Ik skeelerde van Groningen naar Assen en at daar wat bij mijn ouders. Toen ik aankondigde weer naar Groningen terug te gaan stond mijn vader er op om me een eindje met de auto op weg te brengen. Hij zou me even de stad uitrijden om de bochtige en drukke wegen te omzeilen."

"Maar eenmaal buiten de stad bleef hij maar doorrijden, door Zeijen, naar deze plek, waar hij me uit de auto liet. Hij stapte zelf ook uit en keek uit over het Noordsche Veld."

"Nadat ik mijn skeelers had aangetrokken, stond hij daar nog steeds zo. We namen afscheid en ik maakte vaart. Bij de eerstvolgende bocht keek ik nog een keer achterom. Mijn vader was nog steeds niet ingestapt. Een week later werd hij opgenomen in het Wilhelminaziekenhuis in Assen en na nog een week overleed hij aan een kwaadaardig gezwel in zijn buik."

"Mijn vader had zijn hele werkzame leven in Drenthe gewerkt, eerst bij het Staatsbosbeheer en later bij de provincie. Hij kende het landschap goed; hij had er veel tijd in doorgebracht. Hij was van Drenthe en van het Drentse landschap gaan houden."

Waarom is dit de mooiste plek van Drenthe?
"Pas later besefte ik, dat hij op die zomeravond bij Zeijen afscheid stond te nemen. Hij voelde aan de onbestemde pijn in zijn buik al dat het fout zat. Van hem heb ik daar, achteraf, geleerd wat de schoonheid en de troost van het landschap betekent. Daarom is deze plek voor mij het mooiste stukje Drenthe."
Deel dit artikel: