CDA en PvdA verzetten zich tegen afvalwaterinjectie: 'Minister moet zich aan afspraak houden'

SCHOONEBEEK - De NAM mag maandag niet beginnen met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. Dat vinden CDA en PvdA in de Tweede Kamer.
"Wij hebben sterke twijfels welke schade dat kan aanbrengen aan het milieu in Twente", zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van CDA.

Alternatieven
Volgens Omtzigt heeft minister Henk Kamp in een debat in de Tweede Kamer beloofd dat er advies gevraagd zou worden en dat alternatieven bekeken zouden worden, zoals het zuiveren van het afvalwater. "Dan zou overlegd worden en dan pas gekeken of het wordt uitgevoerd. Nu lijkt het erop dat de NAM gewoon weer water gaat injecteren."

Belofte
Het inspuiten van afvalwater in de Twentse bodem werd stilgelegd toen een leiding in de grond bij Hardenberg lek bleek te zijn. Volgens een woordvoerster van minister Kamp past hervatting van het wegpompen van het afvalwater binnen de bestaande vergunning als die leiding gerepareerd is. Dat strookt volgens Omtzigt niet met uitspraken van Kamp. "De minister heeft gezegd dat het pompen niet wordt hervat. Het wordt niet eerder opgestart dan wanneer overlegd is."

Daarom stellen het CDA en PvdA vragen in de Tweede Kamer. En die willen ze snel beantwoord zien. "Die vragen willen we vandaag beantwoord hebben, omdat er maandag weer begonnen wordt." Omtzigt verwacht dat het niet te kort dag is en dat het injecteren van afvalwater maandag niet weer begint. "Ik ga er vanuit dat de minister zich netjes houdt aan wat hij beloofd heeft."
Deel dit artikel: