Tientallen mensen gaan mee stempelen met uitgeprocedeerde broers Isaacs

ASSEN - Een groep van zo'n vijftig sympathisanten was vanochtend aanwezig bij de vreemdelingenpolitie in Assen om steun te betuigen aan de uitgeprocedeerde broers Prosper en Darlington Isaacs. De broers moeten hier iedere week een stempel halen, in afwachting van een verblijfsvergunning of uitzetting.
"Dit beschadigt ons geestelijk", zegt Prosper. Op zijn kaart staan twee stempels, maar hij heeft geen idee hoeveel kaarten hij inmiddels al vol heeft gestempeld.

Onzekerheid verblijfsstatus

De broers kwamen vijftien jaar geleden naar Nederland vanuit Sierra Leone, waar toen een burgeroorlog woedde. Destijds waren ze 14 en 11 jaar oud, maar inmiddels zijn het volwassen mannen met een hogere opleiding en ze zijn volledig geïntegreerd. Hun moeder is vermoord en hun vader is vermist. Nog altijd is er geen duidelijkheid over hun verblijfsstatus.
Een actiecomité onder aanvoering van het Asser PvdA-raadslid Luc Rengers vindt de lengte van de procedure te gek voor woorden. Het comité strijdt ervoor dat de broers mogen blijven.

Solidariteitsactie

De actievoerders gaan nu iedere week mee naar de vreemdelingenpolitie waar Prosper en Darlington een stempel moeten halen. Op dinsdag 27 september, de dag waarop de algemene politieke beschouwingen worden gehouden, gaat de groep vanaf het politiebureau in Assen met een bus naar Den Haag. Daar overhandigen ze meer dan 8.000 verzamelde handtekeningen. Ook is een videoclip van bekende Nederlanders in de maak.

Aangehouden

Iedere dinsdag tussen 8 uur en 8.30 uur moeten de broers naar het Asser politiebureau voor een stempel. "We gaan apart," zegt Darlington Isaacs, "want als de eerste niet meer naar buiten komt, dan kan de ander nog weg komen." Dat dit geen overdreven voorzichtigheid is, blijkt wel uit het feit dat een van de broers al eens is opgepakt na het stempelen en een week is vast gehouden.
Een van de sympathisanten vanochtend is een oud-klasgenoot van Prosper. "Toen we bij elkaar in de klas zaten, zeiden we een heel jaar niets tegen elkaar," zegt Prosper. "Maar nu ben ik er wel voor je", zegt ze.

Achter gesloten deuren

Fotografen mogen niet mee naar binnen en zelfs Luc Rengers, die vaak aanwezig is bij het stempelen, mag nu het kantoor niet in. De broers krijgen vandaag beiden een stempel en de politie heeft verder geen mededelingen voor hen.
Darlington Isaacs bedankt de gekomen sympathisanten voor hun steun. "Ik ben hier heel blij mee", zegt hij.

Lobby

Achter de schermen houden ook burgemeester Marco Out van Assen en commissaris van de koning Jacques Tichelaar zich bezig met de kwestie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl