Mien mooiste plekkie: grenspaal 160-l in het Bargerveen

BARGERVEEN - Drenthe is een prachtige provincie, maar wat is het allermooiste plekje? Tot en met 19 augustus gaan we daarnaar op zoek. Vandaag is het de beurt aan Herman Posthumus (70) uit Emmen. Zijn mooiste plek is grenspaal 160-I in het Bargerveen.

Wat maakt deze plek zo speciaal voor u?
"Een van mijn hobby’s is het opzoeken van grenspalen langs de rijksgrens van Groningen en Drenthe met Duitsland. Er zijn dertien van zulke grenspalen geplaatst en dit is de enige die nog overeind staat. Er zijn hooguit een paar verbaasde reeën die heel verbaasd kijken: 'Hé, hier komt een mens'. Het is hier ook helemaal stil, alleen als het hard waait hoor je hooguit de windmolens die op vierhonderd meter afstand van de grens geplaatst zijn."

Hoe heeft u deze plek ontdekt?
"
Ik kwam al veel meer hier in het Bargerveen. Als je door het Bargerveen loopt, dan zie je dat er een zandpad langs de grens loopt. Als je langs dat zandpad loopt, dan zie je een aantal grenspalen. Je ziet dat ze dan opvolgend genummerd zijn en dan komt het moment waarop je denkt: 'waar zou nou de volgende grenspaal staan?' En zo is het bij mij begonnen, die hobby, hier in het Bargerveen. En deze grenspaal vind ik de allermooiste, ja. Er zijn dertien van deze grenspalen geplaatst en deze is de enige die nog helemaal overeind staat."

Hoe vaak komt u hier?
"Ongeveer drie tot vier keer per jaar. Het is een hele toer om hier te komen, door de bosjes."

U zegt dat het een eenzame plek is, hoopt u dat dat zo blijft?
"Ja, misschien door deze uitzending niet meer, dat iedereen hem gaat zoeken. Maar er zijn ook andere historici die zeggen: 'hier staat geen grenspaal'. Nou we staan er nu naast! Maar ik hoop dat het een eenzame plek blijft natuurlijk, die rust en die stilte."
Deel dit artikel: