Qbuzz verliest terrein in het Noorden aan Arriva

ASSEN - Arriva neemt een aantal buslijnen van en naar Assen over van Qbuzz. Dat is het gevolg van het samenvoegen van de contracten voor de buslijnen in Zuidoost-Friesland en op de Waddeneilanden en het winnen van de aanbesteding door Arriva.
Het gaat om de buslijnen 14, 15, 18 en 19 van Assen naar Heerenveen, Oosterwolde, Drachten en Leeuwarden. Vanaf december gaat Arriva deze lijnen rijden.

De afspraken voor Zuidoost-Friesland en de Waddeneilanden gelden voor vier jaar en Arriva krijgt jaarlijks 12 miljoen euro van de provincie Friesland voor het uitvoeren van het busvervoer. Qbuzz tekende aanvankelijk bezwaar aan tegen de gunning aan Arriva, maar trok dat weer in.

Eén vervoerder in Friesland
In 2020 wil de provincie Friesland het openbaar vervoer in de hele provincie in één keer aanbesteden. Omdat Arriva het vervoer in Zuidoost-Friesland en de eilanden gaan verzorgen, zal al vanaf december sprake zijn van één vervoerder in heel Friesland. Arriva rijdt namelijk al het busvervoer in Noord- en Zuidwest-Friesland en op alle Friese regionale spoorlijnen.

Qbuzz blijft tot 2019 in Drenthe
Qbuzz blijft in Drenthe en Groningen in ieder geval rijden tot december 2019. De afspraken in Groningen-Drenthe zijn door beide provincies onderhands verlengd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) heeft bepaald dat het besluit tot een extra onderhandse verlenging van de afspraken juridisch geen bezwaar oplevert.

Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk. Die uitspraak was een tegenvaller voor de vervoersbedrijven Arriva, Veolia en Connexxion. Zij hadden tegen de verlengingen beroep aangetekend. In 2019 volgt wel nieuwe een aanbesteding van het busvervoer en Drenthe en Groningen.