Hester Bischot uit Dalen trots op Europese titels dressuur

DALEN - Ze begint te glunderen als ze het over haar paarden heeft. En die twee paarden, Trovador en Digital, bezorgden haar twee Europese titels.
Hester Bischot uit Dalen is afgelopen weekend in Duitsland Europees kampioen geworden bij de dressuur voor Lusitano's. Dat is een een Portugees paardenras.

Trots

"Ja supertrots natuurlijk!", reageert Bischot op de vraag hoe blij ze is met haar Europese titels. "Je gaat er heen en hoopt het natuurlijk, maar je weet het nooit zeker. Je hebt toch met levende wezens te maken en het is een momentopname. Het is altijd spannend."
Bischot won in de zware tour, een van de categorieën van het dressuur, met ruim verschil van de concurrentie. "Mijn paard heeft veel ervaring dus die vond de ring niet spannend en dus kon ik mijn proef goed doorkomen. Andere ruiters hadden toch net even wat meer spanning." In totaal reisden er acht landen af naar het Duitse Neu-Anspach.
"De jury was heel lovend over mijn paarden. Het zijn allemaal internationale juryleden die ook bij grote internationale wedstrijden zijn. Het is dus leuk om van hun goed commentaar te krijgen", aldus Bischot.

Lusitano

Het kampioenschap in Duitsland was speciaal voor Lusitano's, een Portugees paardenras. Het was voor de derde keer dat er een Europees kampioenschap voor dit ras werd gehouden. "Lusitano's zijn niet heel groot. Ik ben zelf ook niet heel groot, dus het is een fijn om op ze te rijden", legt Bischot uit.
"Ze zijn wat compact gebouwd en hebben veel aanleg voor verzameling, dat is voor hogere klasses heel belangrijk. Het zijn werkbare paarden met veel 'go', ik heb er veel plezier van om op ze te rijden."

Liefde op het eerste gezicht

Bischot kwam voor het eerst in aanraking met de Lusitano's toen ze vier jaar geleden naar haar trainer Bruno Rodrigues da Silva in Portugal ging. "Ik kende het ras niet, dus ik was heel benieuwd. Toen kwam het paard Trovador tegen en was ik direct verliefd op het ras", vertelt Bischot.
Met hulp van haar ouders kon ze het paard aanschaffen en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. En die onafscheidelijke combinatie levert dus niet alleen veel liefde op, maar ook twee Europese titels.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.