Jonge filmmakers uit Barger-Compascuum met een missie: Drenthe hipper maken

BARGER-COMPASCUUM - Ze zijn niet alleen neven van elkaar, maar ook goede vrienden en filmmakers, Stijn (22) en Jasper Steenhuis (23). Wat vroeger begon als een hobby, gaat nu leiden tot hun eerste landelijke serie.
3LAB
Jasper en Stijn werken hard aan een vierdelige serie voor 3LAB. "Dat is een jongerenplatform van de publieke omroep waar jongere mensen de kans krijgen om zichzelf in de picture te filmen", vertelt een enthousiaste Stijn. "Wij hebben een plan voor deze serie ingestuurd en ze geven ons veel vertrouwen om lekker ons gang te gaan."

3LAB is een onderdeel van de KRO-NCRV. Met de serie die de twee neven maken, genaamd Tussen Groningen en Zwolle, willen de heren aan de hand van experimenten uitvinden hoe ze Drenthe hipper kunnen maken om zo meer jongeren naar de provincie te trekken.

Koffie
Een van die pogingen om Drenthe te verhippen is aan de hand van een trendy koffiebar op wielen in Klazienaveen. "We zijn in Amsterdam geweest en we zagen daar allemaal van die hippe koffietentjes", legt Stijn uit. "Daar zaten allemaal van die jonge, hippe mensen in, dus wij dachten we moeten hier in Drenthe ook hippe koffie hebben."

"Maar we gaan vanavond bijvoorbeeld ook een bootcamp in de buitenlucht houden", vult neef Jasper aan, "maar dan niet zoals in Amsterdam in het Vondelpark, maar gewoon bij ons in de visvijver." Of deze hippe dingen zin hebben om meer jongeren te trekken? "Geen idee of het gaat lukken, het is voor ons ook een leuke manier om een serie te maken. En we kunnen veel van onszelf in de serie leggen omdat we hier vandaan komen", aldus Stijn.

Jong geleerd
Het filmen is de neven Steenhuis niet vreemd. Het begon in groep zeven in de achtertuin bij Jasper. "Dat zag er ongeveer zo uit", begint Stijn met een brede glimlach. "We hadden een piepklein cameraatje van de Bart Smit. Dan filmde Jasper, maar die moest na tien seconden film elke keer naar binnen rennen om het materiaal in te laden omdat er niets om het cameraatje paste."

De heren prijzen elkaar om hun kwaliteiten. "We versterken elkaar en maken elkaar beter, ik laat Stijn lekker doen waar hij goed in is en andersom", vertelt Jasper. "Jasper is echt een kunstenaar met beelden, wat hij doet met een camera is geweldig", aldus Stijn.

Internet
De serie die de neven Steenhuis maken is in eerste instantie gemaakt om op internet uitgezonden te worden, dit gebeurt eind oktober. Er bestaat een kans dat de serie uiteindelijk ook op NPO3 te zien is.

Waar de filmdroom van de neven eindigt weten ze zelf ook nog niet, dat ze deze kans krijgen noemen ze al schitterend. "Als we er uiteindelijk zelfs wat brood mee op de plank krijgen, zou het ook fantastisch zijn."

"Het is tof als er veel jongelui in Drenthe blijven en dat we er hier een bruisend en levendig gebeuren van maken", benadrukt Stijn tot besluit.
Deel dit artikel: