Teleurgestelde Andrea Deelstra na Olympische marathon: Ik kon toch niet uitstappen?

Andrea Deelstra kwam tijdens de Olympische Spelen niet verder dan een zestigste plek (Rechten: RTV Drenthe)
Andrea Deelstra kwam tijdens de Olympische Spelen niet verder dan een zestigste plek (Rechten: RTV Drenthe)
ATLETIEK - Andrea Deelstra heeft een teleurstellende marathon afgewerkt op de olympische Spelen. De 31-jarige atlete uit Dwingeloo kwam in Sambódromo pas als zestigste over de meet.
Deelstra liep een tijd van 2 uur, 40 minuten en 49 seconden, Daarmee was ze meer dan zestien minuten langzamer dan de Keniaanse Jemima Jelagat Sumgong, die olympisch goud pakte.
Met haar tijd bleef de Drentse ver van haar persoonlijke record van 2 uur, 26 minuten en 46 seconden, vorig jaar september tijdens de marathon van Berlijn gelopen.

Zon zit Deelstra dwars

"De zon en deze temperaturen waren te heftig voor mij", reageerde Deelstra na afloop van de race. "Ik wilde hier minimaal bij de eerste vijftien lopen. In de trainingen ging het zo ontzettend goed. Onder normale omstandigheden zou ik op een hoger niveau zitten dan in Berlijn, alles wees daarop. Maar hier doe je niets aan."
Deelstra startte snel en had na 5 kilometer een achterstand van slechts 8 seconden op de kop van de wedstrijd. Halverwege vond de Drentse zich terug op de 43ste positie op bijna drie minuten van de kopgroep. In het tweede deel van de marathon werd de achterstand alleen maar groter en vond Deelstra zich uiteindelijk terug op de zestigste plaats.

Trager

"Na een kilometer of tien heb ik me terug laten zakken. De wind stond tegen, ik had
in de gaten dat ik daar niet alleen tegenin zou kunnen", kijkt de Drentse terug. "Ik dacht: er vallen vanzelf mensen terug. Maar dat gebeurde mij dus ook. Beetje bij beetje ging ik steeds trager."

Opgave?

Deelstra dacht aan opgeven, erkende ze aan de streep, waar de temperatuur in de brandende zon ondertussen opliep richting de 30 graden Celsius. "Meerdere keren heb ik daaraan gedacht. Ik belandde een paar keer bijna in de hekken omdat ik me verstapte en dacht: wat doe ik hier nog? Maar ik kon toch niet uitstappen, daar ben ik te trots voor."
Wat overbleef bij de inwoonster van Dwingeloo, was een dubbel gevoel. "Ik weet dat ik een heel hoog niveau kan halen. Beter dan in Berlijn, waar ik mijn persoonlijk record liep. Over vier jaar in Tokio kom ik terug."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl