15.000 kippen komen om bij brand in Orvelte

ORVELTE - Bij een brand op een pluimveebedrijf aan het Oranjekanaal Noordzijde bij Orvelte zijn afgelopen nacht 15.000 kippen omgekomen. Ook bezweek een aantal hoogspanningskabels door de hitte, waardoor het nablussen lastig is.
De brand leek rond kwart voor vijf onder controle te zijn, maar even na zeven uur laaide het vuur aan de achterkant van de schuren toch weer op. Het huis van de pluimveehouder bleef gespaard en er raakten geen mensen gewond.
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is.

Asbest

Rond half drie kwam bij de brandweer de melding binnen dat twee schuren in brand stonden. Een schuur was leeg, maar in de andere zaten de 15.000 kippen. "Bij de brand kwam ook asbest vrij, maar dat is niet gevaarlijk voor de omgeving omdat het alleen op het terrein van de boer terecht kwam", aldus woordvoerder Mariska Oving van Veiligheidsregio Drenthe.

Hoogspanningskabels

Boven de schuren lopen hoogspanningskabels. Een aantal daarvan is bezweken door de hitte. De kabels, waar nog een tijdje spanning op stond, liggen bovenop de smeulende resten van de schuren. Het was daarom voor de brandweer lange tijd niet veilig om te beginnen met nablussen. Even voor zeven uur vanmorgen is de spanning van de kabels gehaald, maar netbeheerder TenneT moet nog wel een paar reparaties uitvoeren voordat de brandweer veilig kan nablussen.

Toch blussen

Omdat het vuur even na zeven uur vanmorgen weer oplaaide aan de achterkant van de schuren, blust de brandweer nu heel gericht met een straal om het vuur onder controle te houden. Het echte nablussen kan pas beginnen als netbeheerder TenneT zeker weet dat er geen spanning meer op de kabels zit.

Geen back-up

Volgens Oving zijn de kabels belangrijk voor de stroomvoorziening van een groot gebied. Omdat niet alle kabels gesmolten zijn, is het netwerk nog intact. Oving waarschuwt wel dat er nu geen back-up stroomvoorziening is, mocht zich nog een calamiteit voordoen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.