TenneT: Geknapte hoogspanningsleiding automatisch opgevangen

ORVELTE - Volgens netbeheerder TenneT is de kippenboer in Orvelte het enige slachtoffer van de brand, waarbij ook enkele hoogspanningskabels knapten door de hitte.
"De stroom wordt automatisch omgeleid door het systeem. Daardoor komt de spanning nu vanuit het noorden." verklaart woordvoerder Eefje van Gorp van de netbeheerder. "We zagen dat de lijn automatisch werd uitgeschakeld. Toen we hoorden dat er brand was uitgebroken hebben we de spanning er meteen afgehaald."

Wachten met nablussen
De brandweer heeft lang gewacht met nablussen omdat het niet zeker wist of de spanning van de hoogspanningskabels was gehaald. "Het is geen 220-volts draadje zoals je dat thuis hebt", meldt brandweerwoordvoerder Jacco Rodermond. De brandweer wilde daarom van een TenneT-medewerker ter plaatse de volledige zekerheid dat de stroom was uitgeschakeld.

Afschuwelijk voor de boer
Volgens Van Gorp heeft verder niemand last van de kabelbreuk bij Orvelte. Bij TenneT gaan de gedachten vooral uit naar de boer die vannacht 15.000 kippen verloor toen zijn schuur aan het Oranjekanaal in brand vloog. "Afschuwelijk, wij leven echt mee met de boer."


De brandweer kan gewoon aan het werk gaan wat TenneT betreft. "Blussen is geen enkel probleem als de spanning er af is." Ook de reparatiewerkzaamheden kunnen beginnen zodra de asbestresten opgeruimd zijn.