Toch asbest op omliggende erven na brand in kippenschuren Orvelte

Een van de afgebrande schuren in Orvelte (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
Een van de afgebrande schuren in Orvelte (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
ORVELTE - Bij de brand in twee kippenschuren in Orvelte is meer asbest vrij gekomen dan aanvankelijk werd gedacht.
Ruim een dag na de brand smeulen de twee kippenschuren van Herman Jansen nog na. Er liggen in de schuren stapels met verbrande eieren en 15.000 verbrande kippen. Een stuk of dertig hebben de brand overleefd en scharrelen over het erf, temidden van de verkoolde gebouwen.
Lees meer: 15.000 kippen komen om bij brand in Orvelte
Gisteren liet de gemeente Midden-Drenthe weten dat het asbest alleen op het erf van de pluimveehouder was neergedaald. Nu melden ambtenaren dat ook op de omliggende landen asbest is terechtgekomen. Het besmette gebied is afgezet.
Twee boeren de dupe
Vlakbij de twee verbrande schuren liggen aardappelvelden van twee agrariërs. Het is onduidelijk hoe groot de schade voor de landbouwers is. De gemeente laat weten er alles aan te doen om de openbare ruimte zo snel mogelijk weer asbestvrij te maken.

Geknapte hoogspanningskabels

Naast het asbest dat vrij is gekomen zijn ook meerdere hoogspanningskabels door de hitte geknapt die boven de schuren hingen. Netbeheerder TenneT en dienstverlener Spie zijn samen bezig om de geknapte kabels te herstellen.

Woordvoerder Jeroen Brouwers van TenneT laat weten dat de herstelwerkzaamheden een paar dagen duren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.