'Kleine windmolens zijn financieel rendabel en geven heel ander beeld dan grote windturbines'

HOOGEZAND - De molens zijn net zo groot als een volwassen boom en zijn financieel net zo rendabel als een grote windmolen.
Dat zeggen Timo Spijkerboor en Bart Schuitema van EAZwind over hun 'kleine windmolens'.

Ander beeld

Daar waar de grote windmolens tot veel protest leiden, zijn er geen problemen met de kleinere variant. "Het geeft een heel ander beeld dan de grote windmolens. Onze molens zijn 15 meter hoog en passen goed in het buitengebied en in landelijke gebieden in bijvoorbeeld Drenthe, Groningen en Friesland", vertelt Spijkerboor.
"Uitgangspunt is om te zorgen dat het financieel rendement er is. Je hebt met de wind te maken en in Drenthe waait het minder hard dan in Groningen. We kijken bij elke aanvraag of de omgeving geschikt is voor ons product", zegt hij. De molens van EAZwind zijn specifiek gemaakt voor het buitengebied. "In de bouw is zonne-energie bijvoorbeeld een betere optie."

Regelgeving

Het bedrijf levert vooral molens in de provincie Groningen, maar hoopt dat daar snel verandering in komt. "We verwachten het komende jaar ook meer aanvragen uit Drenthe. Helemaal omdat nu duidelijk is dat het daar ook mag. We moesten een hobbel overwinnen en dat was de regelgeving", zegt Spijkerboor. De provincie Drenthe heeft aangegeven zich niet te bemoeien met windmolens die kleiner zijn dan twintig meter. Gemeenten beslissen nu zelf over plaatsing van die molens. "Bijna iedere gemeente staat dat toe", zegt Spijkerboor. "We merken dat het product goed valt bij ambtenaren die het met eigen ogen komen bekijken."
Zuidwolde
Ook de Reestdal Energie Coöperatie is enthousiast over de kleine molens en gaat er nog dit jaar een plaatsen in Zuidwolde. De komende jaren verwacht de coöperatie er meer in die omgeving te plaatsen. "In de gemeente De Wolden is het geen probleem om kleine windmolens te realiseren", zegt Arie ten Wolde van de coöperatie. "Je moet ze zien als verlengde van zonnepanelen op je dak."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.