Drent rookt vier sigaretten per dag mee door vervuilde lucht

ASSEN - De lucht die we inademen in Drenthe is vergelijkbaar met het meeroken van bijna vier sigaretten per dag.
Dat blijkt uit onderzoek van
.
3,9 sigaretten
In Nederland ademen we gemiddeld vervuilde lucht in die vergelijkbaar is met 5,3 sigaretten per dag. Met 3,9 meegerookte sigaretten is de lucht in Drenthe relatief één van de schoonste van Nederland. Alleen in Groningen en Friesland is de lucht schoner. In Zuid-Holland wordt het meest 'meegerookt'. Het inademen van de lucht daar staat gelijk aan het meeroken met 6,1 sigaretten per dag.

Noordenveld, Aa en Hunze

In Drenthe zijn de gemeenten Noordenveld en Aa en Hunze het schoonst wat de lucht betreft. Inwoners van die gemeenten roken per dag gemiddeld 3,5 sigaretten mee. In Hoogeveen en Meppel is de vervuilde lucht vergelijkbaar met het meeroken van 4,2 sigaretten per dag.
Volgens Bram van Liere van de Milieudefensie verliezen we landelijk gezien 13 maanden van ons leven door de lucht die we inademen: "In Drenthe is dat iets minder, maar het zijn nog altijd gezondheidseffecten die we moeten voorkomen", aldus van Liere. De grootste vervuilers zijn het verkeer, de industrie en de intensieve landbouw.
Staat aanklagen
De Milieufederatie heeft inmiddels besloten de staat aan te klagen om de lucht te klaren. "We hebben de dagvaarding opgesteld, want iedereen heeft recht op schone lucht en de staat kan hier bijvoorbeeld iets aan doen door de maximumsnelheid op snelwegen te klaren", zegt Bram van Liere.

Bekijk op de kaart hieronder met hoeveel sigaretten per dag de luchtkwaliteit in uw gemeente te vergelijken is:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.