Burgemeester Westmaas verlaat Meppel: 'Eerst maar eens rustig om me heen kijken'

MEPPEL - "Ik ben eerst maar eens met mijn vrouw op vakantie gegaan, dat is er de laatste jaren niet van gekomen. Daarna ga ik rustig om me heen kijken wat ik kan gaan doen." Dat zegt vertrekkend burgemeester Jan Westmaas van Meppel in een interview met RTV Drenthe.
Westmaas stopt op 1 september als burgervader van Meppel en wordt opgevolgd door Richard Korteland uit Papendrecht.

Valse start

In het interview kijkt Westmaas terug op zijn elf jaar in Meppel. Een burgemeesterschap met een valse start. Hij kwam meteen in het nieuws door ruzie met een lokale makelaar over de koop van een huis.
"Misschien is het wel goed dat dat meteen in het begin gebeurde", zegt Westmaas achteraf. "Daardoor wist ik meteen hoe ik dingen wel of niet aan moest pakken. Een harde leerschool, maar dat is soms wel het beste."

Voor de wind

Terugblikkend vindt Westmaas dat het Meppel aardig voor de wind is gegaan. Ondanks sluiting van bedrijven als VION en HIAB. Westmaas: "Als ik kijk naar het aantal banen in Meppel bij mijn start, en hoeveel het er nu zijn, dan zijn we behoorlijk gegroeid. Dus: hoezo wind tegen? We hebben het juist goed gedaan, ondanks de economische ontwikkelingen."

Bekinkbaan

In Meppel zijn nog zaken die Westmaas graag in zijn ambtsperiode had aangepakt. "Zoals de entree van de Bekinkbaan. Dat is een beetje vergeten gebied zo. Ik hoop dat dat de komende jaren aangepakt kan worden, zodat ook dit een mooie entree van de stad wordt", zegt Westmaas.

Intocht

Hoogtepunt voor Westmaas is toch wel de recente landelijke intocht van Sinterklaas. "Daar hebben we lang voor gelobbyd, maar ook erg veel plezier van gehad." Over zijn rol in bijvoorbeeld het Sinterklaas-journaal: "Erg leuk om te doen. En ach, je moet jezelf ook niet altijd maar serieus nemen. Als je niet om jezelf kunt lachen, is het niet best."

Dieptepunten

Als Westmaas terugkijkt, zijn er natuurlijk ook dieptepunten geweest. Zoals de moord op een bejaarde dame in een verzorgingshuis of de dood van twee mensen door koolmonoxide-vergiftiging.
Westmaas: "Verschrikkelijke gebeurtenissen die voor veel emoties en onrust zorgen. Dan moet je er als gemeente, als burgemeester zijn. Vreselijke momenten, waarop je voor de inwoners probeert iets van rust en veiligheid te creëren."

Volle agenda

Wat de vertrekkende burgemeester precies gaat doen na 1 september is ook voor hemzelf ook nog niet duidelijk. "Meer tijd besteden aan zaken die ik al naast mijn werk deed. En verder maar eens rustig kijken wat er allemaal op mijn pad komt. Ik heb in ieder geval een gevulde agenda nodig, kan niet zomaar stil gaan zitten", zegt Westmaas.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.