Drenten in Rio: De resultaten op een rijtje

De gouden Ilse Paulis uit Dalen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De gouden Ilse Paulis uit Dalen (Rechten: archief RTV Drenthe)
OLYMPISCHE SPELEN - Nederland veroverde in Rio de Janeiro negentien medailles. Twee daarvan gaan mee naar Drenthe. Onze Drenten in Rio behaalden goud en zilver.
Hieronder zetten we de resultaten van de Drenten tijdens de Olympische Spelen voor u op een rij.

Roeien - Ilse Paulis

Goud voor Drenthe dankzij Ilse Paulis uit Dalen. In de lichte dubbeltwee gaf ze samen met Maaike Head de concurrentie het nakijken. Vrijdag 12 augustus gaat voor Paulis de boeken in als de dag dat zij olympisch kampioene werd. Zilver en brons was er voor Canada en China op ruim een seconde achterstand.

Hockey - Willemijn Bos

Zilver winnen of goud verliezen? Voor de hockeydames, met Willemijn Bos uit Paterswolde, was vooral het laatste het geval. De hockeyvrouwen speelden een sterk toernooi in Rio, bereikten de finale, maar verloren na shoot outs van Groot Brittanië. De teleurstelling bij Oranje was na afloop groot. Na het goud in Londen en Beijing moesten de hockeydames nu genoegen nemen met zilver.

Handbal - Loïs Abbingh

Oud E&O-speelster Loïs Abbingh beleefde samen met haar handbaldames een mooi toernooi in Rio. De debutanten op de Olympische Spelen bereikten knap de halve finales, maar verloren een zenuwslopende wedstrijd van Frankrijk. De strijd om het brons werd teleurstellend verloren van wereldkampioen Noorwegen met 26-36. De handbaldames moeten genoegen nemen met een vierde plaats.

Volleybal - Laura Dijkema

Spelverdeelster Laura Dijkema uit Beilen bereikte met haar Oranje volleybalteam de halve finale van de Olympische Spelen. Gedurende het toernooi groeide het geloof dat de volleybaldames wel eens een medaille zouden kunnen pakken. De halve finale werd verloren van China. Helaas werd ook de strijd om de derde plaats verloren. Wereldkampioen Verenigde Staten was in vier sets te sterk.

Beachvolleybal - Madelein Meppelink

Beachvolleybalster Madelein Meppelink uit Emmen en haar partner Marleen van Iersel kwamen niet verder dan de achtste finales. Het Nederlandse duo verloor in drie sets van het Zwitserse tweetal Nadine Zumkehr en Joana Heidrich.

Beachvolleybal - Christiaan Varenhorst

Ze gingen voor een medaille, maar het lukte niet. Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst uit Nieuw Buinen en Reinder Nummerdor werden in de kwartfinale uitgeschakeld door twee landgenoten. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren in twee sets te sterk. Voor Nummerdor was dit zijn laatste kans op een olympische medaille. De Drent Varenhorst heeft na de verloren kwartfinale aangegeven tijdelijk te stoppen met beachvolleybal op het hoogste niveau.

Marathon - Andrea Deelstra

De hitte en de felle zon in Rio de Janeiro speelden atlete Andrea Deelstra uit Dwingeloo parten. Tijdens de eerste helft van de marathon kon Deelstra de kopgroep aardig bijbenen, maar in het tweede deel werd ze trager en trager. Ze erkende na afloop dat ze zelfs dacht aan opgeven. Maar uitstappen, dat kon niet, daar is ze te trots voor, zo vertelde de Drentse atlete. Ze eindigde uiteindelijk op een teleurstellende zestigste plaats. Andrea Deelstra wil over vier jaar in Tokio opnieuw meedoen aan de marathon.

Dressuur - Adelinde Cornelissen

De Olympische Spelen kenden een dramatisch einde voor Adelinde Cornelissen uit Beilen. De dressuuramazone moest haar Grand Prix-proef vroegtijdig afbreken. Haar paard Parzival bleek niet voldoende fit. Hij was de dag ervoor door een insect gestoken en had daardoor koorts. Even leek hij op tijd hersteld, maar tijdens de proef zag Cornelissen dat het niet goed ging met haar paard en staakte daarom op eigen initiatief de proef. De amazone had graag in Rio afscheid willen nemen met Parzival.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.