RECRON tegen Drentse Fletcher Hotels: Wees duidelijk over tarief toeristenbelasting

Hotel Zeegser Duinen in Zeegse (Rechten: Google Streetview)
Hotel Zeegser Duinen in Zeegse (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - Wie een kamer boekt bij de Drentse Fletcher Hotels Zeegser Duinen, De Borken of De Hunzebergen wordt geconfronteerd met twee euro 'tax and handling fee', per persoon per nacht.
En dat terwijl de toeristenbelasting in die gemeentes 1,05 euro of 1,10 euro is. Dat is ongewenst, vindt Petra Ellens. Zij is regiomanager Groningen, Friesland en Drenthe van de RECRON.

'Plafond bereikt'

"Het is verwarrend voor de gast. En het kan bovendien bij gemeentes de indruk wekken dat er nog rek zit in de toeristenbelasting. Dat is niet geval", zegt ze.
"Ik hoor van recreatieondernemers dat de hoogte van de toeristenbelasting in Drenthe nu echt het plafond heeft bereikt. Vooral buiten het seizoen staat het bedrag aan toeristenbelasting niet in verhouding tot de prijs van de accommodatie."

Communicatie naar gast nodig

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt bij monde van woordvoerder Joris Prinssen dat het advies is aan hotels om kosten duidelijk te specificeren naar de gast toe.
Waarom hotelketen Fletcher dit advies niet opvolgt, kan woordvoerder Luke Geuze niet zeggen. "We hebben als keten afgesproken een vast bedrag aan 'tax and handling fee' te vragen."
In plaatsen waar de toeristenbelasting hoger ligt dan 2 euro, zoals Amsterdam, rekent de hotelketen een hoger bedrag.

Compensatie voor Booking.com

Hotel De Meulenhoek in Exloo vraagt 1,20 euro toeristenbelasting, terwijl de leges maar 1,10 euro zijn. Eigenaar Harry Lanting geeft aan dit te doen omdat het hotel meer commissie kwijt is aan Booking.com. De kamerprijs verhogen is volgens hem lastig. "Omdat we onszelf dan uit de markt prijzen."

'Schaf toeristenbelasting af'

KHN begrijpt wel dat Fletcher kosten in rekening brengt voor het innen van de toeristenbelasting. "Het kost de ondernemers ook gewoon geld. Hotels moeten de toeristenbelasting innen en zijn gewoon een belastingkantoor," zegt Prinssen.
Wat KHN betreft wordt deze 'melkkoe' van de gemeenten snel afgeschaft of worden de inkomsten uitsluitend besteed aan het toeristisch aantrekkelijker maken van de gemeente.

Discussie over toeristenbelasting

De RECRON hoopt komende herfst, als de begroting voor volgend jaar wordt opgesteld, de discussie over de toeristenbelasting in Drentse gemeenten weer op gang te brengen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.