Steeds meer dorpen sluiten zich aan bij Glasvezel Coöperatie Noord

Meindert Krijnsen, Alie Hut en Ronald Kalfsbeek van de coöperatie (Rechten: RTV Drenthe / Hielke Meijer)
Meindert Krijnsen, Alie Hut en Ronald Kalfsbeek van de coöperatie (Rechten: RTV Drenthe / Hielke Meijer)
SCHIPBORG - "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, want dan kun je ook keer kosten met elkaar delen." Dat zegt Ronald Kalfsbeek, voorzitter van de raad van bestuur van de nieuwe Coöperatie Glasvezel Noord.
De nieuwe coöperatie is een voortzetting van de Coöperatie Breedband Noordenveld Zuid-West waarbij zich 'Glas van Aa tot Hunze' en de Glasvezelwerkgroepen Donderen, Altena en Lieveren hebben aangesloten.

6.000 aansluitingen

De drie initiatieven in Noord-Drenthe hebben samen nu bijna 3.000 toezeggingen van mensen die een glasvezelabonnement willen nemen. Maar dat aantal gaat groeien denkt Kalfsbeek "Afhankelijk wie er nog bij gaat komen tot misschien wel 6.000."
​Lees meer: Buitengebied Drenthe hard op weg naar glasvezel: 'Dertig bewonersinitiatieven actief'
Naadloze aansluiting
Meindert Krijnsen van Glas van Aa tot Hunze: "Wij hadden eind 2014 in zeven dorpen als Gasteren en Oudemolen initiatieven die voor zichzelf bezig waren, maar dan ben je veel te klein. Met die 7 dorpen hebben we maximaal duizend aansluitingen en ook dat is te weinig. En de coöperatie Breedband Noordenveld sloot naadloos bij ons aan."
Krijnsen denkt dat er verdere groei mogelijk is. "Je ziet het zwaan-kleef-aan-effect. Toen wij erbij kwamen bleek vrij snel dat Zeijen ook ging aanhaken. En je ziet nu om ons heen nog wel 12 of 13 dorpen die kijken of er tot samenwerking gekomen kan worden. En dat is ook over de provinciegrens heen."
Lees meer: Initiatieven voor snel internet krijgen lening van provincie Drenthe
Kopiëren werkwijze
De Coöperatie Noordenveld Zuid-West had de financiering al rond en profiteert vooral van de kostendeling. De grotere coöperatie Glasvezel Noord kopieert hun werkwijze naar de andere gebieden. Door die samenwerking stijgt de realiseringskans.

Sneller resultaat

Krijnsen: "Wij passen dezelfde methodiek toe en kunnen daardoor sneller tot resultaat komen. Als we alleen waren verder gegaan, hadden we de stekker eruit getrokken. Want ik ben er echt van overtuigd dat we alleen nooit duurzaam glasvezel hadden kunnen exploiteren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.