Terugblikken op eerste bloemencorso Eelde: 'Het was geweldig mooi'

EELDE - Het bloemencorso in Eelde is de laatste zestig jaar uitgegroeid tot zo'n groot evenement dat het moeilijk is voor te stellen hoe het ooit begon.
Menno van Bergen weet het nog wel. Hij was zeventien jaar oud tijdens het allereerste bloemencorso op vliegveld Eelde.

Van Bergen: "Het was toen nog gewoon een boerenwagen van vier tot zes meter lang. Hadden wij er verstand van. Wij deden gewoon wat ons mooi leek."

Zestigste editie
In 1957 vond op het vliegveld in Eelde het allereerste corso plaats. Een jaar hadden de vrijwilligers er naartoe geleefd. Het jaar daarvoor reisde zo'n honderd man al af naar Aalsmeer om het bloemencorso daar te zien. Dat was zo mooi, dat iemand halverwege de terugweg bedacht: 'Dit moet in Eelde ook'.

Van Bergen genoot van de voorbereidingen en werkte toen al mee op het dahliaveld. "We wisten niet hoeveel bloemen we moesten hebben. Nu wordt alles op papier gezet: zo veel dahlia's van die en die kleur. Toen was het nattevingerwerk."


Eerste optocht
Tijdens de optocht zelf was de 17-jarige vrijwilliger ook in touw. Het woei op de bewuste 24 augustus zo hard dat de plantenbakken omver werden geblazen. Van Bergen: "Een vriend en ik fietsten d'r steeds achteraan en zetten de plantenbakken weer recht."

Honderden mensen kwamen naar de wagens kijken. "Ja, niet zoveel als nu hoor," zegt Van Bergen snel. "Maar mooi was het wel." Sterker nog: "Na die eerste optocht had het dorp echt corsohonger. We verlangden naar het volgende jaar, want het was geweldig mooi. Hartstikke gezellig."

Live op TV Drenthe
Zaterdag 3 september is het zover. Dan maken zestien praalwagens weer hun tocht van 2,5 kilometer door het centrum van Eelde. Het corso is die dag vanaf 14.30 uur live te zien op TV Drenthe, TV Oost, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.
Deel dit artikel: