Metamorfose Noordscheschut vastgelegd in een boek

NOORDSCHESCHUT - Noordscheschut bestaat 250 jaar. Het is dus een relatief jong dorp, maar toch heeft 'schut' in die periode een metamorfose ondergaan.
Dorpsbewoner Paula Benjamins de geschiedenis vastgelegd in het boek Noordscheschut 250 jaar: Toen en Nu. "Dit was het moment om zoiets te doen. Veel inwoners fietsen langs plekken waarvan ze niet weten wat er vroeger was."

Niet alleen voor ouderen

Volgens Benjamins is het boek niet alleen bedoeld voor ouderen. "Het is ook voor de generatie dertigers en veertigers. Ook hun omgeving is fors veranderd, bijvoorbeeld waar ze aan sport deden of naar school gingen", zegt ze.
Benjamins werkte samen met dorpsfotograaf Martin Schonewille. "Het was nog een pittige klus om met behulp van coördinaten en de computer op de plek van 'toen' de foto van 'nu' te maken. Maar het was geweldig, je ontdekt plekjes in je eigen dorp opnieuw."
Noordscheschut ontstond bij de sluis
Het jarige Noordscheschut dankt haar naam aan het schut, oftewel de sluis, die vroeger veel kleiner was en op een andere plek lag. Met het steeds groter worden van de schepen in 't Noord en de verlengde Hoogeveense Vaart groeide niet alleen de hoofdvaarweg, maar ook de sluis.
Die sluis is er nu nog steeds. Het kleine wachthuisje heeft plaatsgemaakt voor een groter gebouw voor de recreatievaart. Het tankstation voor boten in de sluis is ook verdwenen.

Bijna alle vaarwegen verdwenen

"Het hele dorp bestond vroeger grotendeels uit vaarwegen. We hadden hier 28 wijken, die zijn allemaal verdwenen. Alleen de Verlengde Hoogeveense Vaart is er nog", vertelt Benjamins.
In het boek staan ook veel foto's waar behalve gebouwen ook vaarwegen op te zien zijn. Het verdwijnen van al dat water uit Noordscheschut was wel allergrootste verandering in het dorp.
Maar ook een andere blikvangers verdwenen, zoals de grote korenmolen en de stoomtram die binnen een halve eeuw opkwam, maar ook weer verdween. Daarnaast zijn ook veel jongere gebouwen zoals de eerste sporthal verdwenen. Op die plek staat nu het dorpshuis.

Prachtige gebouwen behouden

Benjamins en Schonewille legden ook plekken vast die er nu nog zijn: het chique huis Huize Veen en Dal, dokterswoning Ettenheim, de sluiswachterswoning en huize Blokland.
Het boek ligt inmiddels in de winkel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.