'Maak camerabeelden van misstanden op paardenmarkten openbaar'

De paardenmarkt in Zuidlaren (Rechten: archief RTV Drenthe)
De paardenmarkt in Zuidlaren (Rechten: archief RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - Als het aan burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo ligt, worden camerabeelden van misstanden op paardenmarkten openbaar gemaakt.
"Als er echt iets heel vervelends gebeurt, wordt er aangifte gedaan. Die beelden kunnen de aangifte ondersteunen", zegt hij. "Wie weet mag je die openbaar maken, maar ik begreep dat ik daar een procedure voor moet volgen, vanwege de wet op privacy. Maar als het echt iets toevoegt, vind ik dat die dingen openbaar moeten."

'Van elkaar afblijven'

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo hoopt dat het plaatsen van camera's op de paardenmarkt in Zuidlaren misstanden voorkomt. Gisteren liet de Dierenbescherming weten te stoppen met het filmen op paardenmarkten. Volgens de Dierenbescherming is de veiligheid van medewerkers in het geding.
"Als er twee vechten hebben er twee schuld", zegt burgemeester Thijsen. "Maar je moet van elkaar afblijven. Dat gebeurde vorig jaar niet."
Lees meer: 'Medewerkers Dierenbescherming werden geslagen en bespuugd op paardenmarkten'
360-gradencamera's
De gemeente hield al cameratoezicht bij de tent en bij de mensenmassa, om bijvoorbeeld zakkenrollers te weren. "Het is een kleine moeite om dit uit te breiden naar de paardenmarkt."
Rond de markt worden zogeheten 360-gradencamera's strategisch opgehangen. "Daarmee kun je het hele marktterrein overzien", legt Thijsen uit.
De camera's op de paardenmarkt draaien vanaf maandagnacht tot en met dinsdag. De beelden worden live bekeken. "Je hebt misschien nog geen namen en rugnummers, maar de gezichten en de locatie wel. Dan kun je de toezichthouder of iemand van de politie ernaartoe sturen."
Lees meer: 'Camera's op Zuidlaardermarkt vanwege misstanden en intimidatie'
Aanpassingen paardenmarkt
De gemeente Tynaarlo nam eerder dit jaar meer maatregelen om misstanden te voorkomen. Zo ligt de markt dit jaar verder van de kermis af, zodat paarden meer rust hebben. Ook kunnen handelen de markt nog maar via één ingang op.
"Dat waren er vier", vertelt Thijsen. "Er waren ook een heleboel illegale ingangen, waar paardenhandelaren naar binnen kwamen zonder dat ze een dierenarts zagen. Dat gaan we nu veel strakker organiseren, zodat er geen paard meer op het terrein kan, zonder dat er een dierenarts naar heeft gekeken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.