Zelfrijdende bussen rijden vanaf half september door Appelscha

Een van de zelfrijdende voertuigen (Rechten: gemeente Ooststellingwerf)
Een van de zelfrijdende voertuigen (Rechten: gemeente Ooststellingwerf)
APPELSCHA - De twee zelfrijdende bussen in Appelscha rijden vanaf 13 september op de openbare weg. De voertuigen zijn vandaag goedgekeurd door de Dienst Wegverkeer (RDW).
De bussen gaan rijden van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer naar de Wester Es in het dorp.

Proef

Ooststellingwerf is de eerste gemeente in Nederland waar een zelfrijdend voertuig met passagiers de openbare weg op gaat. Het gaat om een proef die drie maanden duurt. "We zijn nog bezig met het inregelen van het parcours en nu de bussen zijn goedgekeurd, wachten we op de papieren", vertelt Arjan Janssens van de gemeente Ooststellingwerf.

Veiligheid

De bussen kunnen volledig zelfstandig rijden, maar worden nog steeds scherp in de gaten gehouden. "Een harde eis van de RDW is dat aan boord altijd een steward is, die in geval van nood het voertuig stil kan zetten", zegt Arjan Janssens van de gemeente Ooststellingwerf. De zelfrijdende shuttles rijden alleen overdag en bij goed weer. In een zelfrijdende bus is plek voor zeven mensen, zes passagiers en een steward. De shuttle heeft een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur.

Drenthe

De pilot in Appelscha staat niet op zichzelf. Drenthe, Groningen en Friesland willen de proefregio worden voor zelfrijdend vervoer. De provincie Drenthe ziet in zelfrijdend vervoer een nieuwe slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer. Verder zou het bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl