'Desnoods een kleiner azc in Zuidlaren'

ZUIDLAREN - Burgemeester Marcel Thijsen gaat er nog steeds van uit dat er een asielzoekerscentrum komt in Zuidlaren, ook al is er op dit moment een overcapaciteit aan azc's.
De instroom van asielzoekers is veel minder en daardoor staan voorgenomen locaties van azc's ter discussie. Toch wil burgemeester Thijsen verder aan de slag met een azc in het brinkdorp. Hij noemt het 'verstandig' om als regio op tijd voldoende goede opvang te hebben.

'Nu minder, maar straks?'
"Nu is de stroom vluchtelingen naar ons land veel minder, maar over enkele maanden kan het zomaar weer anders zijn en raakt iedereen in paniek. Dan moet er in allerijl weer naar noodopvang gekeken worden in grote hallen. Dat is veel duurder, terwijl het comfort veel minder is", zegt Thijsen.

"En als je nu gaat roepen richting de burgers dat het azc er toch niet komt en over enkele maanden moet je dat herroepen, dan ben je onbetrouwbaar als overheid. Dat wil ik voorkomen."

Kleiner van omvang
Thijsen stelt wel dat een azc in Zuidlaren desnoods eerst wat kleiner moet worden, in plaats van een centrum voor 425 vluchtelingen, zoals eerder overeengekomen.

De gemeente Tynaarlo en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers praten al langere tijd over een asielzoekerscentrum in Zuidlaren.


Volgende week duidelijkheid?

Of de voorziening definitief nodig is, hoopt Thijsen volgende week vrijdag van het COA te horen. Eind deze week vergaderen de Drentse gemeenten en de provincie ook weer over de asielzoekersproblematiek en de verdeling van opvanglocaties over de regio.

Dorp positief
Inwoners van Zuidlaren zijn voor de zomer ondervraagd door de gemeente Tynaarlo hoe zij aankijken tegen de komst van aan azc. De reacties waren overwegend positief.

De meest geschikte locaties zijn volgens de burgers het voormalige Noorder Sanatorium of het terrein van de Prins Bernhardhoeve. Die beurshallen zijn inmiddels gesloopt. Daar zouden woonunits geplaatst kunnen worden.


Niet vooruitlopen 
Burgemeester Thijsen wil niet vooruitlopen op de voorkeur van de gemeente.

"We moeten eerst horen wat het COA wil: wel of niet een azc in Zuidlaren. Pas dan geven we aan voor welke plek wij gaan. Dat is de volgorde."