Aantal pillenbezorgers in Emmen groeit gestaag

Mantelbezorgers doen meer dan alleen medicijnen brengen (Rechten: Pixabay.com)
Mantelbezorgers doen meer dan alleen medicijnen brengen (Rechten: Pixabay.com)
EMMEN - Het project met de zogeheten mantelbezorger voor eenzame ouderen van de Emmer apotheek De Vriendschap is een succes. Sinds eind maart bezorgen vrijwilligers medicijnen in de wijken Emmermeer en Emmen-centrum.
Momenteel bezorgen tien vrijwillige mantelbezorgers medicijnen van de apotheek. De verwachting is dat het er eind dit jaar ruim twintig zijn.
De mantelbezorger combineert het rondbrengen van medicijnen aan kwetsbare ouderen met een praatje en of een kop koffie. Op die manier houden ze ook een vinger aan de pols als het gaat om het welzijn van de patiënt. Zo kunnen problemen snel worden doorgespeeld aan de hulpverlening. De reguliere bezorgdienst van de apotheek heeft hier geen tijd meer voor.
Lees meer: Apotheek de Vriendschap gaat eenzaamheid te lijf
Meer taken
Jan Seubring, directeur van De Vriendschap, verwacht eind volgend jaar op ongeveer veertig vrijwilligers te zitten. De meeste mantelbezorgers hebben een zorgachtergrond. Het zijn gepensioneerde doktersassistenten, verpleegkundigen of thuiszorgers.
Als het aan Seubring ligt, krijgen de mantelbezorgers binnenkort meer taken. Steeds vaker wordt de vrijwilligers namelijk gevraagd om boodschappen te doen of bijvoorbeeld mee te gaan bij een ziekenhuisbezoek. Een logisch gevolg van de goede band tussen patiënt en vrijwilliger, denkt Seubring.

Vrienden voor De Vriendschap

De Vriendschap gaat dan bedrijven benaderen om deze extra service mogelijk te maken. "Even naar de buurtsuper lukt vaak nog wel. Maar vanuit Emmen op en neer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis in Groningen is een dure grap. We beginnen daarom de stichting Vrienden voor De Vriendschap, die geld in gaat zamelen voor deze nieuwe activiteiten. Als apotheek leggen wij zelf vanzelfsprekend ook een bijdrage op tafel", legt Seubring uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.