Wapen van Drenthe komt na veiling toch in handen van Asser ondernemersduo

ASSEN - Het Wapen van Drenthe in Assen is alsnog in handen gekomen van het Asser ondernemersduo Jannes Janssens en Rob Groot. Ze kochten het markante gebouw aan de Vaart via een internetveiling.
Het duo had eerder dit jaar het pand al in handen gekregen via een onderhandse verkoop. Maar daar stak de rechter uiteindelijk een stokje voor, nadat de eigenaar protest had aangetekend.
Lees meer: Aankoop Wapen van Drenthe toch mislukt: pand wordt geveild
Dolblij
Jannes Janssens reageert dolbij. "Ja, je kan ons feliciteren, het is alsnog gelukt. We hebben hem. We gaan er weer een mooi stukje Assen van maken." Het ondernemersduo krijgt het pand in handen voor 342.000 euro. Of dat hoger of lager is dan het bedrag waarvoor ze het eerst onderhands hadden aangekocht, wil hij niet zeggen. "Ik zeg alleen dat we niet ongelukkig zijn over deze prijs." Ooit stond het pand te koop voor 895.00 euro.

Appartementen, restaurant en TT Museum

Het duo gaat nu aan de slag met de concrete invulling van het pand. In eerste instantie wordt gedacht aan appartementen, een restaurant, eventueel hotelkamers, en een ruimte voor het TT Museum.
"Maar daar moeten we nu eerst goed over nadenken. Wat zijn precies de mogelijkheden van het pand, en ook wat wil de Stichting TT Museum? Want ook die moet nog een keuze maken over welke locatie ze nu definitief wil." Ook als het TT Museum uiteindelijk kiest voor een andere locatie, bijvoorbeeld voor het TT Circuit wat ook een optie is, is er volgens Janssens 'geen man overboord'. "Er zijn ook nog andere initiatieven. Die hebben zich al bij ons gemeld toen we het pand dit jaar al korte tijd in handen hadden. Dit is een mooie plek in de stad, met parkeerruimte dichtbij onder De Nieuwe Kolk."

Steun provincie en gemeente?

De eigenaren willen ook nog in gesprek met de provincie en de gemeente Assen. Volgens Janssens gaat het dan om medewerking aan een monumentenhypotheek. "Dat scheelt financieel nogal", aldus Janssens. Ook zouden gemeente en provincie mogelijk een bijdrage willen leveren aan realisatie van het TT Museum. "De gemeente wil eventueel, als de provincie dat ook doet, en andersom zegt de provincie hetzelfde", vertelt Janssens. "Dus dat pad moeten we ook op."
Janssens denkt dat het maken van een concreet plan zeker een half jaar tot een jaar in beslag neemt, en de verbouw anderhalf jaar duurt. Hij verwacht dat er nog één tot anderhalf miljoen euro geïnvesteerd moet worden in het ombouwen van Het Wapen van Drenthe. "We laten in elk geval de buitenmuren staan. De binnenkant zullen we wel grotendeels moeten slopen. Dat is niks meer."

235 jaar historie

Het Wapen van Drenthe is 235 jaar oud en kent een rijke historie. Het werd ooit opgericht als logement. Tot 1972 was het een hotel, met diverse eigenaren. Later bood het onderdak aan psychiatrische patiënten, daklozen, en ook nog asielzoekers. Het staat al jaren leeg en raakte verpauperd. Verkoop door de toenmalige eigenaar lukte niet.
Lees meer: Het Wapen van Drenthe: 235 jaar Asser historie vanmiddag geveild
De stadspartij PLOP vroeg jaren geleden al aandacht voor het markante gebouw, maar de gemeente kon niks omdat de eigenaar niet wilde meewerken. Door de openbare veiling, op last van de bank, krijgt het pand nu toch een nieuwe toekomst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.