COA: een derde bedden Drentse azc's leeg

ASSEN - Moeten er nog nieuwe asielzoekerscentra bijkomen? Die vraag staat vandaag centraal tijdens een overleg tussen gemeenten, het Rijk, provincies en het COA. De instroom van asielzoekers neemt af en er moet nu een besluit komen welke plannen voor asielzoekerscentra doorgaan en welke niet.
Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is op dit moment 65 procent van de bedden in de Drentse asielzoekerscentra in gebruik. Momenteel zijn er in Drenthe 3980 opvangplaatsen:

- Veenhuizen 500

- Assen 475 (+525 in aanbouw)

- Oranje 700

- Geeuwenbrug 75

- Hoogeveen 1000

- Vledder 180

- Zweeloo 450

- Emmen 600
In Assen staat momenteel een tijdelijke opvang voor 475 asielzoekers en als alles doorgaat zoals gepland wordt dit aan het eind van het jaar een asielzoekerscentrum met 1000 plaatsen. "Assen is al ver gevorderd, dus ik ga er vanuit dat dit doorgaat," zegt Alet Bouwmeester van het COA.

Daarnaast zijn er plannen voor nog zes asielzoekerscentra met in totaal 2639 plaatsen:

- 400 opvangplaatsen in Oosterhesselen

- 425 opvangplaatsen in Zuidlaren

- 400 opvangplaatsen in Gieten

- 500 opvangplaatsen in Borger

- 600 opvangplaatsen in Meppel

- 314 opvangplaatsen in Echten
Lees meer: Grote vraagtekens rond komst vijf asielzoekerscentra naar Drenthe
Morgen komen de Drentse gemeenten bij elkaar om de situatie hier te bespreken, maar dan worden er waarschijnlijk nog geen knopen doorgehakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.