Inhaalslag in Assen met duurzame energie: zon, wind en aardwarmte

Een park met zonnepanelen (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
Een park met zonnepanelen (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
ASSEN - De gemeente Assen wil een inhaalslag maken met duurzame energie. Nu zit Assen op 3 procent, en dat moet over vier jaar 14 procent zijn. De oplossing wordt gezocht in tientallen hectares zonnepanelen, overal ledverlichting in de stad en mogelijk windmolens.

Wethouder Harmke Vlieg heeft daarvoor vanavond een ambitieplan gelanceerd. "De tijd van het vrijblijvende is voorbij. We moeten nu echt aan de bak." Of er ook daadwerkelijk windmolens in Assen komen, moet nog blijken. Daarvoor volgt eerst een onderzoek.

'Wel samen met de inwoners'

Tot nu toe weigerde de provincie op andere plekken in Drenthe windmolens buiten het zoekgebied van de Veenkoloniën, Emmen en Coevorden. Maar volgens wethouder Harmke Vlieg weerhoudt Assen dat er niet van om te onderzoeken of ze toch in Assen kunnen komen. "Dat staat in het collegeprogramma. Maar we doen het dan wel in overleg en samen met de inwoners."
Lees meer: Provincie wil geen windmolens bij Assen
Veertig hectare zonnepanelen extra
Voor de omschakeling naar meer duurzame energie kijkt de gemeente naar burgers, bedrijven, maar vooral ook naar zichzelf. "We gaan zelf het goede voorbeeld geven, met grootschalige duurzame projecten." Zo komen er op zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen zonnepanelen. Binnenkort is al de nieuwe sporthal van het Dokter Nassaucollege aan de beurt, er komen zonnepanelen op de nieuwe Multifunctionele Accommodatie in Assen-Oost, en op het gemeentelijke pand Buitenzorg.
Verder wil de gemeente nog zo'n veertig hectare met zonnepanelen extra realiseren. Op welke locaties dat gebeurt, is volgens Vlieg nog niet bekend.
Nu zijn er al plannen voor dertig hectare zonnepanelen op de locatie waar het bedrijventerrein bij Assen-Zuid gepland was. Ook bij de voormalige stortplaats Ubbena staat 10 hectare zonnepanelen gepland.
Lees meer: Assen-Zuid krijgt mogelijk grootschalig zonnepark
Assen in ledverlichting
De openbare verlichting in Assen schakelt uiteindelijk helemaal over op ledverlichting. Daarvoor is een half miljoen nodig. Volgens Vlieg gebeurt dit volgend jaar. Verder wordt gekeken naar mogelijkheden van aardwarmte.
Als het gaat om de burgers en hun bijdrage aan een duurzamer Assen, wil wethouder Vlieg vooral het aanschaffen van zonnepanelen verder stimuleren, zoals al gebeurt met de zonneleningen. Verder moeten er zo'n 5000 woningen in Assen met allerlei maatregelen energieneutraler worden gemaakt. "Daar zijn tegenwoordig allerlei subsidies voor. Daar willen we vooral de burgers bekend mee maken. Want uiteindelijk scheelt het flink in de portemonnee aan energielasten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.