'UNESCO-prijs kan Kamp Westerbork nog meer bekendheid geven'

Een moment uit de Westerborkfilm weergegeven op dit bord bij het Herinneringscentrum (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een moment uit de Westerborkfilm weergegeven op dit bord bij het Herinneringscentrum (Rechten: archief RTV Drenthe)
HOOGHALEN - Het geduld wordt nog even op de proef gesteld, maar Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is al trots op de nominatie voor de UNESCO-prijs voor documentair erfgoed.
Die nominatie is er voor een historische film van de Joodse gevangene Rudolf Breslauer, die in 1944 unieke beelden maakte in Kamp Westerbork.
"Voor zover we weten is er nooit in de oorlogskampen gefilmd, behalve dan voor Duits propagandamateriaal", zegt Mulder. "Dit is ruw filmmateriaal van het totale leven in Kamp Westerbork. De transporten die binnenkomen, de deportatietreinen, maar ook werkzaamheden in industriebarakken en muziekuitvoeringen. Mensen krijgen zo een aardig beeld van het kamp."

Memory of the World Register

De nominatie is voor het UNESCO Memory of the World Register. Mulder legt uit: "De meeste mensen kennen wel de UNESCO werelderfgoedlijst, waar bijvoorbeeld de Maatschappij van Weldadigheid op probeert te komen. Daarnaast is er ook een UNESCO-lijst voor films, boeken en museumstukken. En ik hoop dat de Westerbork-film daarop mag komen."
Lees meer: Film over Kamp Westerbork is genomineerd voor UNESCO-prijs
Mulder verwacht de titel Kamp Westerbork nog grotere bekendheid geeft. "Het kan een belangrijke impuls geven aan ons herinneringscentrum."
Bekendmaking
De Nederlandse overheid heeft de historische film nu genomineerd. Pas eind volgend jaar wordt bekendgemaakt of de Westerbork-film in het register wordt opgenomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.