Discussie begint over welke nieuwe Drentse azc's doorgaan

ASSEN - Waar in Drenthe komen nog nieuwe asielzoekerscentra? Die vraag houdt bestuurders de komende tijd bezig, nu bekend is geworden dat er landelijk 34.000 minder opvangplaatsen voor asielzoekers worden gerealiseerd.
Volgens commissaris van de koning Jacques Tichelaar worden de plannen voor nieuwe azc's waar betrokken partijen al voor getekend hebben uitgevoerd. Over de rest van de plannen brengen gemeenten advies uit aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Hij neemt uiteindelijk de beslissing.

Mogelijk later

Vanmiddag hadden de Drentse burgemeesters overleg over de situatie in deze provincie. Volgens Marco Out, burgemeester van Assen, zijn er drie mogelijkheden voor de geplande asielzoekerscentra: het komt er wel, het komt er niet of het wordt gereserveerd voor de toekomst, eventueel voor een andere doelgroep zoals statushouders.
Eerder vanmiddag werd duidelijk dat het azc in Zuidlaren zo goed als zeker niet doorgaat.

Borger

Borger-Odoorn maakte in december vorig jaar bekend vijfhonderd asielzoekers te willen opvangen in een azc in Borger. Tot nu toe zijn er alleen onderhandelingen geweest met het COA, maar staat er niets op papier, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Meppel

In de gemeente Meppel is er een concept-overeenkomst voor een asielzoekerscentrum, maar definitieve afspraken zijn nog niet op papier gezet. De gemeente laat in een reactie weten dat er voorlopig geen besluit wordt genomen over een azc.

Gieten

De gemeente Aa en Hunze heeft een stuk grond in Gieten al bouwrijp gemaakt. Er zijn plannen voor een azc met vierhonderd plaatsen. Het COA heeft de aanvraag van de bouwvergunning uitgesteld tot na de zomer. De eerste steenlegging is dus nog toekomstmuziek.

Oosterhesselen

In Oosterhesselen is de situatie wat complexer. De gemeente Coevorden heeft een overeenkomst met het COA over de komst van een azc met 400 opvangplaatsen. "Zonder tegenbericht houden we ons daaraan," zegt een woordvoerder.
De gemeente is geen eigenaar van de grond voor het azc in Oosterhesselen en heeft nog geen noemenswaardige kosten gemaakt. Maar mocht de bouw niet doorgaan, dan kan de grondeigenaar een schadeclaim indienen bij het COA voor niet nagekomen afspraken.
Bij de Klencke in Oosterhesselen hebben aanwonenden spandoeken opgehangen. De spandoeken zijn een stil protest langs de route die de burgemeesters en commissaris van de koning vanmiddag reden langs de locaties.

Echten

Ook de komst van een azc in Echten, gemeente De Wolden, is voer voor nadere bespreking. Over de details van het azc zijn het COA en de gemeente in gesprek, maar er staat nog niets op papier.
Eigenaar Johan Koops van recreatiepark Van Harte in Echten, waar het azc is gepland, heeft alleen een mondelinge overeenkomst met het COA. Hij heeft veel kosten gemaakt om de huisjes geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers. Of Johan Koops een schadeclaim gaat indienen als het azc niet doorgaat, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.