Vijf vragen over de hoornaar

ASSEN - 'Reuzenwespen' vielen gisteren een groepje fietsers aan op een fietspad tussen Elim en Hollandscheveld. Vier personen raakten onwel nadat ze gestoken werden door de hoornaars. Drie mensen moesten naar het ziekenhuis.
Wat zijn die 'reuzenwespen' eigenlijk? Vijf vragen, vijf antwoorden.

Wat is een hoornaar?
Een hoornaar is een insect dat zo'n twee tot vier centimeter groot kan worden. Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.

Is een hoornaar agressief?
Door z'n imposante verschijning denken mensen soms dat de hoornaar agressief is. Meestal is het beestje juist minder agressief dan gewone wespen. Wel steekt de hoornaar als die zich bedreigd voelt. Je moet daarom niet te dicht bij een nest komen.

Is een steek gevaarlijk?
In principe is de steek van een hoornaar niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent of bijvoorbeeld in je mond bent gestoken. Als je je na een steek niet lekker voelt, is het verstandig om naar de dokter te gaan. De steek van een hoornaar is overigens wel een stuk pijnlijker dan die van een wesp.

Wat eten hoornaars?
Een hoornaar houdt niet van zoetigheden. Het insect jaagt juist op andere insecten, zoals bijen en rupsen. Die worden dan gevoerd aan de larven. Zelf eten hoornaars vooral suikers van planten.

Waar komen hoornaars voor?
De hoornaar leeft in Nederland vooral in het oosten en het zuiden, omdat hier veel bos- en zandgebieden zijn. In het westen van het land komt het diertje minder vaak voor.


Deel dit artikel: