Rondvaartboot Jan Plezier uit Meppel stopt ermee: 'Ik baal als een stekker'

MEPPEL - Duizenden bruidsparen en dagjesmensen zijn er aan boord geweest en hebben er een topdag gehad: rondvaartboot Jan Plezier uit Meppel.
Maar na 43 jaar komt er een einde aan het rondvaren. Eigenaren Bart Lubbinge en Roel Joosten hebben het schip verkocht en stoppen met het bedrijf. "Nu kan het nog en hebben we de leeftijd om nog een keer wat anders te gaan doen", zegt Joosten.

Zelfde naam

43 jaar geleden begonnen de schoonouders van Joosten het rondvaartbedrijf. "En 23 jaar geleden namen mijn zwager Bart en ik het over. Om de vier jaar een nieuwe boot, die steeds weer de Jan Plezier moest heten. Want ja, die naam betekent zoveel voor een grote groep mensen", zegt Joosten.

Stuk duurder

Het huidige schip is twee jaar oud. Bart Lubbinge: "En als je nu gaat kijken wat een nieuw schip moet gaan kosten, dan krab je je toch wel even achter de oren. Een stuk duurder dan eerder, en of we dat weer terug gaan verdienen?"
Toen zich een Franse koper voor hun huidige boot meldde was het eigenlijk in korte tijd beslist. "We zijn beiden 52 jaar. Nu kunnen we nog wat anders gaan doen. We verkopen de boot, rekenen af met de fiscus en hebben dan een spaarpotje om rustig te kijken wat we gaan doen", zegt Roel Joosten.

'Baal als een stekker'

Op het schip is het naderend afscheid het gesprek van de dag onder de gasten. "Ik hoor zo'n beetje tot de inventaris en ik baal als een stekker", zegt Gerrit Kerssies. Hij nipt van zijn Franse cognac. "Dit is mijn vaste uitje, ik ga zo vaak mee. Ik weet zeker dat ik bij de laatste tocht eind september een zakdoek nodig heb."
Eind september is het zover. Het schip gaat dan in Meppel nog even uit het water voor een grondige check. Daarna wordt het in Amsterdam of Rotterdam op een vrachtschip geladen die de boot naar de nieuwe thuishaven Bordeaux zal varen.

Contact

"Of ik het ga missen? Ik weet het niet. Het schip is maar materiaal. Maar het contact met de mensen, met zoveel vaste klanten, dat zal ik zeker missen", zegt Bart Lubbinge.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.