Fietsen naar het werk in Assen wordt beloond met gezonde spaarpunten

ASSEN - Op de fiets naar je werk gaan en sparen voor gezonde punten voor korting op smoothies, sportkleding of gezonde maaltijden. Dat kan voortaan in Assen dankzij de lancering van healthcoins.
Vanmorgen reikte wethouder Harmke Vlieg de eerste healthcoin symbolisch uit aan Swedish Match in Assen. Dit bedrijf stimuleert zijn werknemers al om vooral op de fiets te komen. En het gezonde spaarsysteem moet dat bevorderen.

Sensor in fietsenstalling

Bij Swedish Match hangt een speciale sensor in de fietsenstalling, die de deelnemers registreert. Personeel moet dan wel eerst de healthcoin-app downloaden op hun smartphone of tablet. Zodra ze langs de sensor fietsen, worden de punten automatisch bijgeschreven.

Gezonde producten

Per dag kunnen fietsende werknemers maximaal tien gezonde kortingspunten sparen. Bij enkele lokale bedrijven, maar ook bij internetbedrijven, kunnen ze dan met korting gezonde producten, bloemen, of sportartikelen kopen.

Assen Slim Bereikbaar

De actie met de healthcoins is onderdeel van het project Assen Slim Bereikbaar. Swedish Match, een bedrijf met 150 werknemers, doet hier al aan mee. Assen Slim Bereikbaar is een actie van gemeente en bedrijfsleven om het gebruik van de fiets of de e-bike voor woon-werkverkeer te stimuleren.
Zo kunnen deelnemende bedrijven voor hun werknemers 250 euro korting krijgen op de aanschaf van een e-bike. Ook kan een week lang gratis een e-bike worden uitgeprobeerd.
Op dit moment zijn twintig bedrijven aangesloten bij Assen Slim Bereikbaar en binnenkort komen daar vijf nieuwe bij. Met de introductie van de healthcoin wil Assen nog meer bedrijven en werknemers stimuleren om mee te doen. "Zo werk je niet alleen aan duurzaamheid, omdat we hiermee bereiken dat mensen de auto laten staan, maar je stimuleert ook de gezondheid. Je zet er een beloning tegenover", aldus wethouder Harmke Vlieg.

40.000 spaarpunten beschikbaar

Tot nu toe hebben vier bedrijven zich gemeld als afnemer van de healthcoins. Naast Swedish Match zijn dat de gemeente Assen, het Drenthe College en het Noorderpoortcollege. Tot augustus volgend jaar stelt Assen 40.000 spaarpunten beschikbaar voor deelnemende bedrijven.
Daarna moeten ze zelf punten voor hun werknemers inkopen. "Ze investeren dan als het ware in de gezondheid en fitheid van hun personeel", aldus wethouder Vlieg. "Dus ze hebben er zelf baat bij."

Asser ondernemer

Healthcoins is een product van de Asser ondernemer Mike van Holsteijn. Hij bedacht het systeem en levert ook de techniek. Zijn spaarsysteem om meer beweging en gezondheid te stimuleren draait al op twee locaties in Amsterdam en in Nieuwegein. Hij is in gesprek met meer gemeenten over de invoering van de healthcoins.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl