Burgemeester Out over verwarde personen: 'Als er echt iets is, reken ik op de politie'

ASSEN - De politie stopt per 1 januari met het vervoeren van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat wordt een taak van de gemeenten. Maar hoe gaan de gemeenten dat doen?
Volgens burgemeester Marco Out van de gemeente Assen, die in Drenthe het aanspreekpunt is over verwarde personen, is hier nog geen concrete oplossing voor. “Maar als er echt iets is, dan reken ik wel op de politie.”

Boeven vangen
Het aantal incidenten met verwarde mensen neemt toe. Vorig jaar kreeg de politie ruim 65.000 meldingen. “Maar de politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten in de boeien mee te nemen”, zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van Amsterdam-Amstelland.

Out is het daar mee eens. “Als je verward bent, dan hoor je niet thuis in een politieauto of politiecel. Je kunt je voorstellen dat wanneer de politie je komt ophalen, handboeien omdoet en je vervolgens in een politieauto wordt gestopt, dat dit niet goed als je verward bent.”


Spoedpoli
In Drenthe kijken de gemeenten samen met GGZ Drenthe en enkele andere partijen of zij een spoedpoli kunnen inrichten. “We willen daar dan snel kunnen bekijken wat er daadwerkelijk met iemand aan de hand is, zodat je weet waar die persoon naar toe moet gaan.”

Daarnaast wil Out dat er in Drenthe een club mensen komt die snel kan beoordelen wat er aan de hand is bij een verward persoon. Wanneer iemand verward blijkt te zijn, zou hij met een psycholance, een soort ambulance, naar een spoedpoli moeten worden gebracht. “Daarvoor moeten wij afspraken maken met de ambulancediensten", zegt Out.

Financiën een probleem
Het grootste probleem op dit moment zijn de financiën. Hierover worden nog gesprekken met het Ministerie van Volksgezondheid gevoerd. “Daarvoor hebben we nog geen oplossing. We hopen er binnenkort meer duidelijkheid over te krijgen," aldus Out.

Mocht er na 1 januari toch iets spelen, dan verwacht Out niet dat de politie een verward persoon in de kou laat staan. “Dat mogen zij nooit doen voordat er een andere oplossing is.”

Al langer geklaagd
De politie in Drenthe klaagt al veel langer over de vele uren die ze kwijt is aan de opvang van verwarde mensen. De problematiek werd vorig jaar mei al aan de orde gesteld door de ChristenUnie in Assen. Volgens de fractie, die had meegelopen met de politie, hoort het toenemende aantal verwarde mensen niet thuis op het bordje van de politie. Sindsdien is burgemeester Marco Out al bezig met een oplossing.

Deel dit artikel: