Midden-Drenthe: Noblesse moet dwangsom gewoon betalen

WIJSTER - De gemeente Midden-Drenthe blijft bij het standpunt dat slachtafvalwerker Noblesse in Wijster een dwangsom van twee ton moet betalen.
Dat bleek vanmiddag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

De boetes zijn opgelegd vanwege stankoverlast die het bedrijf zou veroorzaken, maar Noblesse is het daarmee oneens.

Dwangsom
Eerder veegde de rechtbank Noord-Nederland de dwangsom tegen een overtreding van de stanknormen van tafel. Midden-Drenthe hoopt dat ze in hoger beroep alsnog in het gelijk wordt gesteld en de 200.000 euro kan innen. De Raad van State doet uiterlijk binnen twaalf weken uitspraak.

Experiment
Tijdens de rechtszaak vanmiddag benadrukte de advocaat van Noblesse dat de dwangsom ten onrechte is opgelegd, omdat Noblesse bezig was met een experiment om de stankoverlast te verminderen. Volgens de advocaat was de gemeente op de hoogte van die proef, maar een woordvoerder van Midden-Drenthe ontkent dat. De Raad van State vindt het vreemd dat de gemeente juist op het moment van het experiment stankmetingen verrichtte.

Nog steeds klachten
Een omwonende verklaarde tijdens de zaak dat Noblesse af en toe nog steeds te veel stank veroorzaakt. De advocaat van Noblesse liet weten dat het bedrijf niet het enige in de omgeving is dat een vieze lucht veroorzaakt. Ook afvalbedrijf Attero zou stankoverlast veroorzaken. Maar de omwonende zegt goed onderscheid te kunnen maken tussen de vieze luchten en weet zeker dat de onaangename lucht die ze ruikt, van Noblesse komt.

Nieuw incident
Twee weken geleden was het voor het laatst raak bij Noblesse. De advocaat liet tijdens de rechtszaak weten dat het bedrijf hierover contact heeft met de gemeente. Ook zijn maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen, zo meldde de advocaat. Het is nog onduidelijk of de gemeente opnieuw een dwangsom oplegt voor het incident, zei de gemeentewoordvoerder.
Deel dit artikel: