Mega-wespennest in Havelte: 'Te mooi om te verdelgen'

HAVELTE - Wespennesten zijn niet zo groot en zitten vooral verstopt. Bij wijnboer Peter Pels in Havelte is dat anders. Daar zit een groot wespennest tussen een raam en een luik.
Pels wilde op de zolder van zijn schuur materiaal halen voor de wijngaard, toen hij per toeval het nest ontdekte. "Waarschijnlijk zit het er al maanden, maar het is me nog nooit opgevallen. En opeens zie je dat en denk je wat is dat nou?"

Achter glas

Het nest is minstens een meter bij een meter tussen een raam en een luik van de schuur in. Door het glas is te zien hoe de duizenden wespen druk bezig zijn. Hij is geen vriend van de wesp, maar kan er voorlopig nog rustig naar kijken. "Ik vind het best wel eng eigenlijk, dus ik dacht dat we er misschien wat aan moesten doen."
De inwoner van Havelte belde Alcide Klomp uit Steenwijk om het nest te bestrijden, maar die weigerde. Klomp: "Ik heb vroeger ooit bijen gehad. Daar kon je door het glas ook zien wat ze in hun nestkast doen. Maar bij wespen heb ik dit nog nooit gezien. Het nest is ver bij mensen vandaan, dus daar hoeven we niets aan te doen. Het wordt een ander verhaal als ze dicht bij een deur of bijvoorbeeld een school zitten."

'Geen overlast, dan laten we het zitten'

Voorlopig blijft het nest met de duizenden wespen zitten. Mocht er overlast van komen of de wespen brengen schade toe aan de wijngaard, dan wordt het nest toch kapot gemaakt. Pels: "We hebben nu geen overlast, dus ik laat het voorlopig gewoon zitten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.