'Asielzoekerscentrum in Gieten van de baan'

Hier had het azc in Gieten moeten komen (Rechten: RTV Drenthe)
Hier had het azc in Gieten moeten komen (Rechten: RTV Drenthe)
GIETEN - Er komt geen asielzoekerscentrum op het bedrijventerrein Bloemakkers in Gieten. De voorbereiding voor een centrum voor 400 vluchtelingen wordt gestopt, nu er minder vluchtelingen ons land binnenkomen en veel bedden in azc’s leegstaan.
Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze wil er nog niets over zeggen en wijst op een persverklaring die morgen in de loop van de dag volgt. Andere bronnen bevestigen het nieuws.
Aa en Hunze was sinds 2015 in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over een azc

Niet op reservelijst

Van Oosterhout sprak aan het begin van de avond met de fractievoorzitters uit de raad over het toekomstige asielzoekerscentrum en wat de mogelijkheden nog zijn nu de stroom asielzoekers de laatste maanden fors is afgenomen. Zo zou de azc-locatie in Gieten op de reservelijst gezet kunnen worden, of er zou een opvang kunnen komen voor statushouders voor wie nog geen huizen zijn. Maar deze twee opties hebben niet de voorkeur van politiek Aa en Hunze. Daarvoor is de locatie op het bedrijventerrein niet geschikt in hun ogen.

Tweede geschrapte azc

Gieten is de tweede geplande azc-locatie in Drenthe waar nu een streep door gezet wordt.
Vorige week werd al bekend dat Zuidlaren, waar nog geen locatie gekozen was, toch geen asielzoekerscentrum krijgt voor 425 vluchtelingen. Gemeente en COA stonden daar nog aan het begin van het proces.
Lees meer: Zuidlaren krijgt geen azc
Aa en Hunze was al anderhalf jaar bezig met de voorbereiding van de komst van het azc. Maar een bestuursovereenkomst was er nog altijd niet, en de bouw werd telkens uitgesteld.

Nieuwe azc's in Drenthe

Tot vorige week was er sprake van zes mogelijke nieuwe azc’s in Drenthe. Nu Zuidlaren en Gieten niet doorgaan, zijn er nog vier plaatsen over.
Welke nieuwe azc’s in Drenthe straks definitief doorgaan moet komende weken blijken. Volgens bronnen gaat Assen (1.000 plaatsen) in elk geval door, net als Oosterhesselen (400 bedden). Door de plannen voor azc 's in Meppel (500 vluchtelingen) en Echten (314 plekken) zou een streep gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl