Fietsers niet echt te spreken over zelfrijdende bussen in Appelscha

APPELSCHA - De proef met de zelfrijdende bussen in Appelscha is vandaag van start gegaan.
De bussen rijden zes weken door Appelscha, tussen het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold en de Brink in het dorp. Na de zes weken durende proef gaan de bussen op andere plekken in de drie noordelijke provincies rijden.

Klachten
Tijdens de eerste ritjes van de bussen viel op dat sommige fietsers niet echt te spreken zijn over het nieuwe vervoermiddel. De bussen rijden over het fietspad. Als fietsers het voertuig willen passeren, moeten ze daarvoor in de berm.

Burgemeester Harry Oosterman ligt niet wakker van de klachten. Volgens hem stopt de bus automatisch als iemand binnen een straal van een meter van de bus komt. En dus is het wel veilig. "Het is een experiment, dus we kijken gewoon nog wat er beter kan", aldus de burgemeester.


Kamp Westerbork
Tijdens de proefperiode wordt ook uitgezocht of de bussen kunnen worden ingezet bij kamp Westerbork in Hooghalen. Ze zouden bezoekers kunnen vervoeren tussen het herinneringscentrum en het kampterrein.

Niet rendabel
De inzet van de bussen zal voorlopig nog geen bezuinigingen opleveren, omdat er voor de veiligheid nog altijd een chauffeur mee moet. Toch vindt Drents gedeputeerde Henk Brink de proef waardevol. "De eerste computers waren ook lomp en groot. En dat is nu ook allemaal veranderd. Het is vooral een stap naar de toekomst", aldus Brink. De provincie Drenthe steekt een bedrag van 20.000 euro in de proef met de zelfrijdende bussen.
Deel dit artikel: