Vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt in Assen

ASSEN - Drie vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn vanmiddag op militair oefenterrein De Haar bij Assen tot ontploffing gebracht.
De bommen, zogeheten vijfhonderdponders, komen uit een Britse Vickers Wellington bommenwerper. Het toestel stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer. Aan boord van het toestel waren in totaal vier bommen. Een van de vier explosieven is onder water gescheurd en is niet meer gevaarlijk, omdat al het kruit eruit is gespoeld. De bommen werden begraven in een grote berg zand en vervolgens tot ontploffing gebracht.

Berging

De berging van het tweemotorige toestel had veel voeten in de aarde. Een deel van het IJsselmeer is drooggelegd om bij het wrak te kunnen komen. Rond de plek waar het vliegtuig ligt zijn damwanden geslagen en daarna is het water weggepompt. Het is voor het eerst dat op deze manier in Nederland een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog wordt geborgen. Het wrak werd in 2014 ontdekt bij een bodemonderzoek voor een bedrijf dat op die plek zand en grind wil winnen.

Assen

Om de bommen veilig onschadelijk te maken, is veel zand nodig. Op het oefenterrein bij Assen is dat voor handen. Bovendien is het terrein aangewezen als plaats waar bommen onschadelijk gemaakt mogen worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.