'Ruitengooier Assen moet opgevangen worden'

Marvin P. tijdens een zitting in 2014 (tekening: Annet Zuurveen)
Marvin P. tijdens een zitting in 2014 (tekening: Annet Zuurveen)
ASSEN - De advocaat van de ruitengooier uit Assen wil dat de man een plek krijgt in een traject voor begeleid wonen.
"Ik had nu geregeld met het Leger des Heils dat hij beschermd kon wonen in Utrecht", zegt advocaat Willem Bierens. "Daar moet hij dan wel 'ja' op zeggen, maar dat doet hij niet."
De 40-jarige Marvin P. gooit steeds ruiten in om een dak boven zijn hoofd te hebben. Gisteren werd hij veroordeeld tot twee maanden cel. In 2014 zat de man nog in een kliniek voor veelplegers, maar hij weigerde mee te werken aan behandeltrajecten. Hij zat toen ook een celstraf van twee jaar uit.

'Leukere plaatsen'

"Er zijn leukere plaatsen om te verblijven", vertelt Bierens. "Hij wil alleen op een bepaalde manier geholpen worden. Lukt dat niet, dan pakt hij een steen en keilt een raam in. We proberen een alternatief voor hem te vinden."
Volgens Bierens wil P. een definitieve plek hebben en niet in een tijdelijke opvang zitten. "Dan kun je zeggen: als jij het niet wil, bekijk het maar. Maar dan pakt hij een steen en valt de samenleving lastig."

Moeite met de straf

De advocaat zegt dat de reclassering en de gemeente Arnhem bij de Assenaar in de gevangenis langsgaan. "Die willen hem een plan voorleggen. Als hij daar 'ja' op zegt, krijgt hij tijdelijk onderdak. Dan kunnen we daarna verder kijken."
De rechtbank had er moeite mee om P. tot een celstraf te veroordelen, zegt Bierens. "De rechter heeft dit met pijn in het hart opgelegd en weet ook wel dat dit niet echt opschiet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.