'Hulpverlening schoot tekort bij verwarde man Noordscheschut'

ASSEN - De GGZ is tekortgeschoten bij de hulpverlening aan een verwarde man uit Noordscheschut afgelopen juni. Dat zegt hoogleraar psychiatrie Jim van Os in het KRO-NCRV programma De Monitor.
Dat programma laat komende zondag een reconstructie zien van het incident in Noordscheschut.

Inzage in mailwisseling

Van Os heeft inzage gehad in de mailwisseling tussen de familie van de man en hulpverleningsinstanties en komt tot de conclusie dat het aan continuïteit ontbrak.
"De instanties komen telkens kijken en er is steeds contact. Dat is op zich heel goed. Maar het beklijft niet. Dus als de mensen merken dat hij niet zoveel wil, trekt men zich weer een tijdje terug in afwachting van de volgende crisis. En dan gaat een ander team zich ermee bemoeien," zegt Van Os.

Te afstandelijk

Daarnaast zegt hij dat de hulpverlening te veel afstand hield. "Niemand is de zaak vanuit de GGZ van dichtbij gaan volgen en heeft geprobeerd een voet tussen de deur te krijgen om een relatie met hem op te bouwen. Om hem in een vroeg stadium te helpen was er iemand nodig geweest die bereid was echt een relatie met hem aan te gaan," aldus Van Os.
Burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen erkent in de uitzending dat sneller ingegrepen had moeten worden.
Lees meer: Buurvrouw na politieactie in Noordscheschut: Dit gebeurt alleen in films
Tragische afloop
Op 23 juni probeerde een arrestatieteam de verwarde man uit zijn huis te halen voor een gedwongen opname. Hij kwam daarbij om het leven.
In een verklaring op de website van RTV Drenthe liet zijn familie kort na het incident weten meerdere keren aan de bel te hebben getrokken om hulp voor hem te krijgen.
Lees meer: Buurtbewoners: Het ging bergafwaarts met verwarde man Noordscheschut
Nog geen details
Een onderzoek van de GGZ naar het incident ligt nog ter beoordeling bij de inspectie voor de gezondheidszorg.
De reconstructie wordt zondag om 22.35 uur uitgezonden op NPO2.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.