Daily Mile zet OBS De Hekakker in beweging

NORG - Openbare basisschool de Hekakker in Norg is in Drenthe één van de scholen die meedoet aan de Daily Mile.
Iedere dag om half tien gaan de kinderen zo'n 1600 meter lopen. In de praktijk betekent het dat de leerlingen een kwartier in beweging zijn. Ieder in zijn of haar eigen tempo.

Spanningsboog

"De spannigsboog van veel kinderen is na drie kwartier wel op en daarnaast is bewegen gezond", zegt directeur Han Kemker. Zijn school heeft ook het predikaat 'gezonde school'. Net als 26 andere scholen in Drenthe.
Het experiment in Norg is door leerlingen zelf opgepikt uit het nieuws en duurt in ieder geval tot de jaarwisseling. "We zijn nu een week onderweg en de kinderen zijn heel positief. Nu nog even kijken hoe het in de winter gaat."

Daily Mile voor gezonde leefstijl

Het project is overgewaaid uit Schotland en Engeland. Daar is het vooral bedoeld om overgewicht tegen te gaan en kinderen op te voeden met een gezonde leefstijl.

GGD Drenthe is voorzichtig positief

De beweegprojecten schieten in Drenthe de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Maar de vraag is of ze ook effect hebben. Bijvoorbeeld op overgewicht bij kinderen, een serieus probleem in onze provincie.
"Als we op provinciaal niveau kijken, dan zien we dat obesitas en overgewicht onder kinderen iets vermindert. Op gemeentelijk niveau fluctueert het. Drenthe volgt de trend in Nederland. Al twee jaar geleden is de stijging van overgewicht in Nederland gestabiliseerd. We zien in Drenthe zelfs een kleine daling alleen komen we van een grote achterstand en die lopen we vlot in", aldus Piet de Ruiter van de GGD Drenthe.

Kinderen moeten vooral lekker in hun vel zitten

Daarnaast wijst hij erop dat bewegen maar een kleine rol speelt bij het oplossen van overgewicht bij kinderen. "Bewegen is niet de belangrijkste stap. Als je kijkt naar overgewicht dan wordt dat voor 20% maar bepaald door bewegen en 80% door voeding. We zijn erachter gekomen dat het veel belangrijker is dat kinderen goed in hun vel zitten. Anders helpen interventies op het gebied van gezondheid sowieso niet."