NAM start weer met oliewinning in Schoonebeek

De olieproductie in Schoonebeek komt morgen weer op gang (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkevleugel)
De olieproductie in Schoonebeek komt morgen weer op gang (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkevleugel)
SCHOONEBEEK - De NAM begint morgen weer met de olieproductie in Schoonebeek.
De productie in Schoonebeek lag zo'n anderhalf jaar stil vanwege een lekke leiding in de grond bij Hardenberg. De leiding werd gebruikt voor het afvoeren van afvalwater naar lege gasvelden in de Twentse bodem.

'Bewust van vragen'

"We zijn ons zeer bewust van de vragen die leven rondom de waterinjectie in Twente. Die worden ook nadrukkelijk meegenomen in het lopende onderzoek naar alternatieven voor waterinjectie", zegt directeur Gerald Schotman van de NAM.
Hij is ervan overtuigd dat de oliewinning en waterinjectie veilig en verantwoord gedaan kunnen worden. "We voelen ons hierin gesterkt door het oordeel van experts en het Staatstoezicht op de Mijnen." Staatstoezicht op de Mijnen keurde de leiding half augustus goed.

'Alles overwogen'

Schotman zegt dat de NAM het verzoek van de Tweede Kamer om het hervatten van de afvalwaterinjecties uit te stellen vandaag heeft overwogen. "Daarbij hebben we nogmaals gesproken met verschillende belanghebbenden, onder meer over de werkgelegenheid in Zuidoost-Drenthe. Alles overwegend gaan we de productie hervatten." Wel wil Schotman met Kamerleden in gesprek.
Gisteren zei minister Henk Kamp van Economische Zaken in de Tweede Kamer dat de NAM het lozen van afvalwater in de Twentse bodem mag hervatten. Het hervatten van de afvalwaterinjecties stuitte op veel protest. Onder meer Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen was woedend. De provincie Overijssel en een aantal Twentse gemeenten dienden een bezwaarschrift in en dreigen naar de rechter te stappen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.