FrieslandCampina gaat boeren betalen voor niet-geproduceerde melk

Koeien in de wei (Rechten: RTV Drenthe)
Koeien in de wei (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Melkbedrijf FrieslandCampina wil boeren stimuleren om de fosfaatuitstoot terug te dringen. Het bedrijf wil boeren daarom vanaf oktober een halfjaar lang tien cent geven voor elke liter niet-geproduceerde melk.
Deze maatregel komt bovenop de melkverminderingspremie van veertien cent die de Europese Unie per kilo niet-geproduceerde melk uitbetaalt. Daarmee wil ook de Europese Unie de melkproductie, en daarmee de fosfaatuitstoot, verminderen.

Fosfaat

Fosfaat is een stof die onder andere in koeienmest zit. In te grote hoeveelheden is de stof schadelijk voor het milieu. In april 2015 schafte de Europese Unie het melkquotum af, waarmee werd geregeld dat er maar een maximale hoeveelheid melk per jaar werd geproduceerd.
Sinds de afschaffing van het melkquotum hebben veel melkveehouders extra koeien gekocht, zodat ze meer melk kunnen produceren. Maar meer koeien, betekent ook meer mest. En nu zitten boeren met het probleem dat er teveel fosfaat wordt uitgestoten.

150 miljoen

FrieslandCampina wil met de maatregel de melkproductie het komende half jaar met 150 miljoen kilo melk verminderen. "Elk lid van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina kan meedoen, met uitzondering van biologische en biodynamische melkveehouders en zelfzuivelaars met ontheffing", schrijft FrieslandCampina op haar website.
Om in aanmerking te komen voor de Europese premie, moeten melkveehouders zich voor 21 september 12:00 uur hebben aangemeld bij RVO.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.