Protheses uit Tynaarlo bezorgen Paralympiërs medailles

TYNAARLO - Zonder Drentse hulp uit Tynaarlo zou Nederland op de Paralympische Spelen misschien wel minder medailles hebben gehaald. Veel van die medailles zijn behaald met hulpstukken van Stel Orthopedie uit Tynaarlo.
Het bedrijf maakt naast protheses ook zogeheten ortheses voor sporters. Dat zijn hulpstukken die de functie van een lichaamsdeel verbeteren, bijvoorbeeld door een spasme te onderdrukken.

Succes op twee wielen

Vooral de (baan)wielrenners oogsten medailles. De Friezin Alyda Norbruis won met hulp van een armstuk bijvoorbeeld tweemaal goud en een bronzen plak. Vannacht draagt zij de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie.
Techniek en houding
Orthopedisch technicus Bouke Janssen is constant op zoek naar de beste prothese. "Voor fietsers en wielrenners zit het heel erg in houding. Als je helemaal scheef op je fiets zit, kun je niet optimaal je krachten benutten, je wil juist recht zitten."
Janssen kijkt zoveel mogelijk wedstrijden van 'zijn sporters'. "Ik let dan goed op de techniek en de houding. Als dan blijkt dat tijdens de wedstrijd een houding niet helemaal goed is, dan denk ik wel: kunnen we daar nog iets aan verbeteren?"

Andere sporters

Soms is een klein hulpstuk al genoeg om een sporter te helpen. Wielrenner Arnoud Nijhuis gebruikt bijvoorbeeld een speciale band om zijn stuur beter vast te kunnen houden. Hij heeft er een zilveren en een bronzen plak mee in de wacht gesleept.
Tandemrijder Tristan Bangma had een speciaal orthopedisch zooltje in zijn schoenen toen hij samen met Teun Mulder het goud veroverde op de tijdrit van een kilometer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.