TT door Hooghalen: 'Ik had die agent net gemist'

Piet Knijnenburg en Cas Swart (Rechten: Frank Andringa / RTV Drenthe)
Piet Knijnenburg en Cas Swart (Rechten: Frank Andringa / RTV Drenthe)
HOOGHALEN - Het is dit jaar negentig jaar geleden dat de TT voor het eerst dwars door Hooghalen reed.
Vanwege dit jubileumjaar wordt komende zaterdag een demorace met klassieke motoren gehouden. Die race moet de sfeer van tientallen jaren geleden terugbrengen.

De TT van 1946

Iemand die de TT in Hooghalen nog goed voor de geest kan halen is de 98-jarige Piet Knijnenburg uit Leiden. In 1946 schreef hij op zijn BMW in de 500 cc-klasse de race op zijn naam. "Dat kan ik mij nog goed herinneren."
Vooral het lange rechte stuk vergeet Knijnenburg niet. "Je was blij als je het dorpje binnenkwam. Al die tijd had je niets te doen op het rechte stuk. Je kon wel een boek lezen", lacht hij.

'Reed bijna een agent dood'

Knijnenburg begint nog harder te lachen. "Ik heb daar bijna een agent doodgereden. Wat zal de topsnelheid zijn geweest? Zo'n 200 tot 220 kilometer per uur? Toen stond daar ineens zo'n agent achter die vlag te kijken of alles goed ging."
Het scheelde vrij weinig. "Ik had mijn remweg te kort gehouden", zegt Knijnenburg. "Nou, ik had die agent bijna gepakt hoor. Ik had hem net gemist."

Motor afgepakt

De TT die Knijnenburg won, was de eerste race na de Tweede Wereldoorlog. "We hadden die motorfietsen gelukkig kunnen behouden in de oorlog. Op een gegeven moment was er een Duitser die de BMW meenam bij ons vandaan", vertelt Knijnenburg.
"Toen ben ik naar de Ortskommandantur (plaatselijke commissaris, red.) gegaan." Volgens Knijnenburg begreep de commissaris dat dit niet de bedoeling was. "Dus die Duitser moest de motor terugbrengen."
Lees meer: Herinneringen aan TT in Hooghalen: 'Ik hoor het geluid nog'
Cas Swart
De TT ging in 1954 voor het laatst door Hooghalen heen. De 88-jarige Cas Swart uit Bergen was daarbij. "Je ging vol gas naar Hooghalen", weet hij nog. "Dan kwam je in het dorp op de steentjes terecht. Dan deed je het wat kalmer aan."
Ook Swart herinnert zich het lange, rechte stuk nog goed. "Daar reed je wel met 200 kilometer per uur, misschien ook wel harder."
De race verliep goed voor Swart, tot de laatste rondes. "Een bout vloog tussen de distributieketting", vertelt hij. "De motor hield ermee op. Toen kwam ik lopend binnen, dat was jammer. Ik had dat jaar geen succes."
Het verhaal van Knijnenburg en Swart was vanmiddag te horen in ons radioprogramma Drenthe Toen. De uitzending is hier terug te luisteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.