'Niet met de veiligheid sollen als je de risico's van afvalwaterinjectie niet kent'

Agnes Mulder wil dat de NAM kijkt naar een alternatref voor de afvalwaterinjectie (Rechten: archief RTV Drenthe)
Agnes Mulder wil dat de NAM kijkt naar een alternatref voor de afvalwaterinjectie (Rechten: archief RTV Drenthe)
SCHOONEBEEK - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet hard op zoek naar alternatieven voor de injectie van afvalwater van de oliewinning bij Schoonebeek in gasvelden in Twente. Dat vindt het CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen.
Mulder noemt het ernstig dat de NAM oliewinning na de zomer heeft hervat. "Er ligt een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat het risicovol is ten aanzien van de kans op bodemdaling en aardbevingen. Ook de TU Delft stelt dat het niet duidelijk is wat er gebeurt met afvalwater dat de grond in gaat. Ik vind dat je niet moet sollen met de veiligheid als je de risico's niet kent."
Lees meer: 'Hervatten oliewinning in Schoonebeek is gênant'
Spoeddebat
Het Asser Kamerlid vroeg afgelopen week namens het CDA een spoeddebat aan, omdat ze het er niet mee eens is dat Kamp de NAM weer toestemming heeft gegeven de oliewinning te hervatten. "Tot onze grote spijt heeft Kamp gezegd dat hij nog twee maanden wil wachten voor hij een besluit neemt en dat hij niks kan doen om de oliewinning stop te zetten."

Verantwoordelijkheid

Ook diende Mulder een motie in. "Daarmee zeiden we: 'Kom op NAM, neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid en wacht even tot je afvalwaterzuivering kan gaan toepassen'." Er zijn volgens haar minder vervuilende alternatieven voor de afvalwaterinjectie. De NAM zou daarin moeten investeren in plaats van op de oude voet verder te gaan. Gisteren is de NAM weer met de oliewinning begonnen.

Banen

Het argument dat bij de NAM driehonderd banen op de tocht komen te staan als het bedrijf stopt met de oliewinning in Schoonebeek, vindt Mulder niet terecht. Volgens haar is dit niet aan de orde als de NAM verder gaat met een schonere manier om van het afvalwater af te komen. De NAM zegt dat het minstens vier jaar duurt voordat de alternatieven zijn onderzocht en uitvoerbaar zijn.
De productie in Schoonebeek lag anderhalf jaar stil, nadat bij Hardenberg een lek was ontstaan in een van de leidingen waardoor het afvalwater werd gepompt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.